Mainos
Mainos

Poliisi: Osa autoilijoista luulee voittavansa fysiikan lait

Liikennepoliisi ei jaksa uskoa juhannusautoilijoiden turvalliseen ajotapaan.

- Kyllä joutuu negatiivisesti sanomaan, että kyseessä on ikuinen ongelma, tiivistää ylikonstaapeli Matti Hänti Helsingin Liikennepoliisista.

Ikuisella ongelmalla Hänti tarkoittaa sitä, että erityisesti loma-autoilijat eivät muista tai halua noudattaa turvavälejä.

- Kaikkein pahimpia ovat tilanteet, kun autoilija ajaa 120 km/t vain 5 metrin etäisyydessä edellisestä ja ärtyneessä tilanteessa, Hänti kertoo.

Viiden metrin turvaväli on Häntin mukaan niin pieni, että pienikin edessä ajavan auton hidastus aiheuttaa peräänajon. Turvallisuutta vähentää Häntin mukaan vielä se, että osa autoilijoista luulee voittavansa ajotaidoillaan fysiikan lait.

- Sellaista ihmistä ei ole tehtykään joka pystyisi ajamaan turvallisesti lyhyellä turvavälillä. Ihmisen keskimääräinen reaktioaika on sekunti ja sekunnin aikana 100 km nopeutta etenevä autoa liikkuu jopa 28 metriä, Hänti kertoo.

Valvonta mahdotonta

Heikoiten turvavälejä noudatetaan liikennepoliisin mukaan moottoriteiden ohituskaistoilla. Häntin mukaan moottoriteiden nopeuksissa etäisyyden pitäisi olla ainakin 80 - 90 metriä autojen välillä. Poliisin on kuitenkin miltei mahdotonta valvoa turvavälien noudattamista.

- Turvavälien valvonta on vaikeaa, sillä poliisilla ei ole mitään teknistä välinettä valvonnan avuksi. Ainoa keino ovat poliisipartiot, mutta juhannuksen liikenteeseen vaadittaisiin aika paljon porukkaa, Hänti kertoo.

Hänti muistuttaakin lomailijoita kärsivällisyydestä.

- Älkää ajatelko, että ajaminen on mikään suoritus. Voisin antaa purjehtijan neuvon: Kun astutaan veneeseen, ollaan jo perillä, Hänti tiivistää.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme