Mainos
Mainos

Poliisi otti ammattimaisen salametsästyksen tehovalvontaan Itä-Suomessa

Poliisi kitkee salametsästystä ja siihen liittyvää oheisrikollisuutta Itä-Suomessa. Myös keskusrikospoliisi tutkii laittoman lihan välitysmarkkinoita.

Poliisi on joutunut lisäämään huomattavasti ammattimaiseksi paisuneen hirvien salametsästyksen valvontaa Itä-Suomessa. Koillis-Savon, Ylä-Karjalan ja Etelä-Kainuun alueella poliisi käyttää valvontaan 1000 tuntia tänä syksynä.

Salametsästys on tuonut mukanaan muuta vakavaa rikollisuutta, kuten todistajien uhkailua. Keskusrikospoliisi puolestaan tutkii laittoman lihan välitysmarkkinoita.

Poliisi arvioi, että vain 10 prosenttia salakaatorikoksista paljastuu. Koillis-Savon, Ylä-Karjalan ja Kuhmon alueella tapetaan vuosittain tämän arvion pohjalta yli 200 hirveä laittomasti.

- Meidän näkemyksen mukaan se on ammattimaista, että siinä liikkuu niin todennäköisesti suuret rahasummat ja sitten nimenomaan tämä todistajiin kohdistuva uhkailu ja pahanteko niin se on osoitus ammattimaisuudesta, poliisipäällikkö Pentti Nurminen Lieksan kihlakunnan poliisilaitokselta kertoo.

Matti Neuvosen perhe on yksi uhkailujen kohteeksi joutuneista. Hän törmäsi metsässä sattumalta salakaatajiin.

- Mitä siitä seurasi? Siitä seurasi puhelinsoitto ja ruvettiin kiristämään siten rahaa, että on puhunna kylillä, että on hirven salakaato tapahtunut. Paljon pahempaa seurasi. Kiusaaminen on jatkunut nyt jo vuosia, Neuvonen kertoo.

Myös poliisi on saanut tarpeekseen järjestäytyneestä metsästysrikollisuudesta. Valvontaa on lisätty selvästi.

Laittoman hirvenlihan välitystä tutkii nyt myös Keskusrikospoliisi. Se ei halua millään tavalla kommentoida esitutkintaa.

- Meidän näkemys on, että sellaisia kauppiaita ja ravintoloitsijoita löytyy, jotka ei välttämättä ole kiinnostuneita tästä lihan alkuperästä, vaan siitä että saavat ehkä halvemmalla lihaa myyntiin, Nurminen kertoo.

Ammattimaiset salakaatajat ovat poliisin mukaan tietoisesti liikkeellä usein samaan aikaan luvallisten hirviporukoiden kanssa jälkien peittämiseksi.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 08.10.2002)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme