Mainos
Mainos

Poliisi pidätti mielenosoittajia Helsingissä

Poliisi keskeytti alkuillasta anarkistien Smash Asem -mielenosoituksen. Viikonlopun turvajärjestelyt ovat Suomen kaikkien aikojen laajimmat.

Anarkistien Smash Asem -mielenosoitus keräsi alkuillasta Helsingin keskustaan noin 300 mielenosoittajaa. Poliisi saarsi alkajaisiksi Kiasman edustan varotoimena, sillä Smash Asem -mielenosoitus oli ilmoittanut aikovansa luoda sekasortoa kaduille. Vähän myöhemmin poliisi keskeytti mielenosoituksen.

Poliisi otti tapahtuman aikana kiinni useita henkilöitä sekä poliisilain että rikoslain perusteella.Poliisi epäilee joidenkin mielenosoittajien syyllistyneen muun muassa vahingontekorikoksiin.

Poliisin mukaan osa mielenosoittajista pyrki aiheuttamaan vahinkoa myös poliiseille ja poliisin kalustolle. Mielenosoittajat heittivät poliiseja pulloilla ja kivillä. Osa mielenosoittajista oli varustautunut metallipatukoin, mikä poliisin mukaan todistaa, että levottomuudet olivat suunniteltuja.

Mielenosoittajia epäillään muun muassa virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, väkivaltaisen mellakan johtamisesta ja mellakoinnista.

-Kiinniotetut kuljetetaan Pasilan poliisitaloon tai Töölön säilytyssuojaan ja laitetaan säilöön yöksi. Ssunnuntaina heidät kuulustellaan ja selvitellään, mitkä olivat heidän osaltaan tapahtumat Kiasman aukiolla. Alkaa siis normaali esitutkinta, kertoo rikosylitarkastaja Jouko Salo.

Tilanne Kiasman edustalla rauhoittui huomattavasti illan mittaan, ja viimeiset puolen tusinaa mielenosoittajaa poliisi kuljetti Mannerheimintielle parkkeerattuihin linja-autoihin noin kello 21.20. Sen jälkeen Mannerheimintien varrella ei enää ollut suurempia mielenosoittajien joukkoja. Remakoita ihmisryppäitä on kuitenkin kuljeskellut edelleen Forumin ja Lasipalatsin välillä. Lisäksi paikalla on lukuisia poliiseja.

Turvajärjestelyt Suomen kaikkien aikojen laajimmat

Suomen EU-puheenjohtajakauden kokousten superviikonlopun aikana on järjestetty useita mielenosoituksia. Viikonlopun turvajärjestelyt ovatkin Suomen kaikkien aikojen laajimmat, ja Helsingin liikenteessä on voimassa useita poikkeusjärjestelyjä. Esimerkiksi pysäköintiä on rajoitettu kaupungin keskustassa.

Kansalaisjärjestöjen mielenosoitus 9.9.2006

Iltapäivällä Helsinki 2006 -verkoston rauhallinen mielenosoitus sai liikkeelle vajaat 2000 marssijaa. Mukana oli kansalaisjärjestöjä, jotka puhuivat rauhan sekä tasa-arvoisemman ja ihmisarvoisemman Euroopan puolesta.

Poliisi otti kiinni yhdeksän ihmistä mielenosoituksen yhteydessä. Helsingin poliisin tiedotuspäällikkö Juha Hännisen mukaan kolme otettiin kiinni Pohjoisesplanadilla rikoslain perusteella. Ainakin yhdessä tapauksessa kyse oli vahingonteko spreijaamalla.

Kolmen sepän aukiolla kuuden henkilön kiinniotto perustui puolestaan poliisilakiin, eli heidän katsottiin vaarantavan yleistä järjestystä ja turvallisuutta. Osa näistä ihmisistä oli Hännisen mukaan naamioituneita. Heidät poistettiin kulkueesta ennen kuin mitään edes ehti tapahtuakaan.

EU-ministerit tyytyväisiä talousnäkymiin

EU:n valtiovarainministerit jatkoivat tänään kokoustaan Helsingin Messukeskuksessa.

Euroopan talousnäkymät nähtiin hyviksi tänä ja ensi vuonna. Ministerit arvioivat, ettei talouskasvun odotettu hidastuminen Yhdysvalloissa aiheuta ongelmia EU:ssa, kunhan täysi romahdus vältetään.

Saksan valtiovarainministeri Peer Steinbrück raportoi virkaveljilleen maansa tilanteesta, joka näyttää selvästi aiempaa valoisammalta. Saksan arvioidaan viimeistään ensi vuonna saavan julkisen talouden alijäämänsä kuriin.

Kokous totesi myös, että kariutuneet WTO-neuvottelut tulisi saada uudelleen käyntiin.

Valtiovarainministeri Eero Heinäluoma sanoi, että kaikkien keskeisten osapuolten on toimittava, jotta Dohan kierroksesta saataisiin tuloksia.

Dohan kierroksen neuvottelut jäädytettiin heinäkuun lopussa, kun todettiin, että neuvottelujen jatkamiselle ei ollut edellytyksiä, sillä maataloustukia koskevat erimielisyydet olivat liian suuria.

Ministerit sopivat Helsingissä myös työtapojensa uudistamisesta. Heinäluoman mukaan jatkossa Ecofin-kokousten osallistujamäärää rajoitetaan, jotta kokouksissa päästään entistä avoimempaan keskustelukontaktiin. Vastaisuudessa valtiovarainministereillä voi olla ministerineuvoston kokouksessa mukanaan vain kolme avustajaa.

EU ja Etelä-Korea varoittivat taas Pohjois-Koreaa

EU ja Etelä-Korea pitivät oman huippukokouksensa tänään Helsingissä.

Ne vaativat jälleen tänään Pohjois-Koreaa luopumaan ohjuskokeistaan ja palaamaan kansainväliseen neuvottelupöytään.

- Kehotamme Pohjois-Koreaa palaamaan neuvotteluihin ilman ehtoja, EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso sanoi lehdistötilaisuudessa kokouksen jälkeen.

EU-puheenjohtajamaa Suomea edustanut pääministeri Matti Vanhanen puolestaan lupasi unionin tukevan kysymyksen rauhanomaista ratkaisua.

- EU on voimakkaasti tuominnut ohjuskokeet, Vanhanen muistutti.

Yhdysvallat on pitänyt yllä uusien pakotteiden mahdollisuutta, mikäli Pohjois-Korea ei luovu ohjuskokeista. Etelä-Korean presidentti Roh Moo Hyun ei kuitenkaan halunnut tänään kommentoida uusia pakotteita vedoten asian arkaluontoisuuteen.

- Joka tapauksessa kaikkien toimien tarkoitus on houkutella Pohjois-Korea takaisin neuvottelupöytään, Roh sanoi.

Huippukokouksessa keskusteltiin myös muun muassa kauppasuhteiden parantamisesta. Tapaamisen yhteydessä EU ja Etelä-Korea allekirjoittivat lisäksi sopimuksen Korean osallistumisesta eurooppalaiseen Galileo-satelliittijärjestelmään.

Kokouspäivään kuului myös EU:n huippukokous Kiinan kanssa.

Pääministeri Matti Vanhanen kertoi ottaneensa Kiinan ja EU:n neuvotteluissa esille myös ihmisoikeudet ja kuolemanrangaistuksen. Kiinan pääministeri Wen Jiabao kuitenkin sanoi, ettei maa ole toistaiseksi luopumassa kuolemanrangaistuksesta.

Asem kokouksessa mukana 38 maata ja EU-komissio

Aasian ja Euroopan maiden Asem-huippukokous järjestetään Helsingissä huomenna. Kokous järjestetään kerran kahdessa vuodessa. Helsingin kokouksenkin asialistaa on hiottu jo puolitoista vuotta.

Asem täyttää tänä vuonna kymmenen vuotta ja juhlavuoden kunniaksi Helsingissä pohditaan myös sitä, kuinka yhteistyötä pitäisi kehittää.

Osallistujia Asem-huippukokouksessa on 39. Niistä 25 on EU-maita ja 13 Aasian maita. Yksi on EU-komissio.

Englanninkielellä käytäviä istuntoja johtaa täällä Suomessa pääministeri Matti Vanhanen.

-Asem ei todellakaan ole järjestö, se on kokousprosessi ja sillä ei ole sihteeristöä eikä juurikaan kiinteitä rakenteita. Toinen erityispiirre liittyy näihin huippukokouksiin, joissa päämiehet käyvät keskustelut suljetuissa istunnoissa vain keskenään, kertoo ulkoministeriön lähetysneuvos Jyrki Kallio.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme