Mainos

Poliisi selvittää rikosta – Tukes harkitsee tilapäistä myyntikieltoa ilokaasulle

Poliisi on oma-aloitteisesti käynnistänyt rikostutkinnan, jonka tarkoituksena on selvittää syyllistyvätkö ilokaasun myyjät rikokseen.

Tutkinnanjohtaja Jari Illukan mukaan poliisi ei tässä vaiheessa paljasta, mitä kaikkea materiaalia tutkinnassa käytetään. Ilokaasun myynnistä on internetissä julkaistu kuvia. Illukka ei tässä vaiheessa paljasta, onko poliisilla käytössään myös valvontakameroiden videotallenteita ilokaasun myynnistä.

– Yllättävää kyllä poliisille ei ole tullut yhtään yhteydenottoa Helsingissä vappun tiimoilta koskien ilokaasun myyntiä, kertoo Illukka.

Tukes ratkaisee ensi viikolla saako ilokaasun myynti jatkua

Tukesin johtaja Esa Nikusen mukaan ilokaasua tuoneet yritykset ovat ilmoittaneet tuovansa sitä maahan kermavaahdon valmistukseen. Kemikaalilain mukaan kemikaalia ei saa luovuttaa päihtymistarkoituksessa. Tukes harkitseekin nyt tilapäistä myyntikieltoa ilokaasun myyjille.

Tukesin mukaan yrittäjät eivät saa myydä ilokaasua asiakkaille, jos on ilmeistä, että sen käytöstä voi aiheutua erityistä vaaraa terveydelle. Lisäksi kemikaalien vähittäismyynnistä annetun valtioneuvoston asetuksen mukaan kemikaalia ei saa luovuttaa, jos on syytä epäillä, että sitä hankitaan päihtymistarkoitukseen. Tälläisissä tapauksissa kyseessä on kemikaalirikkomus, josta seurauksena on sakkoja.

Tukes on pyytänyt ensimmäisenä ilokaasua markkinoineelta yritykseltä Kermapojilta selvityksen ilokaasun myynnistä. Nikusen mukaan yritys ilmoittaa myyvänsä tuotetta kermavaahdon valmistukseen. Kermapoikien selvityksen mukaan ilokaasua ei myydä alaikäisille eikä väärinkäyttöön.

– Todellisuus on toisenlainen kuin, mitä ilokaasua myyvä yritys kertoo. Tilanteen tekee vaikeaksi se, että ilokaasua voi myös käyttää laillisesti kermavaahdon valmistukseen. Yksi vaihtoehto on laittaa yritys tilapäiseen myyntikieltoon, lisää Nikunen.

Tukes selvittää ensi viikon aikana, miten asiaan voidaan puuttua. Tukes lähettää kuulemisilmoituksen myös muille yrityksille, jotka myyvät ilokaasua.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot