Mainos
Mainos

Poliisi tutkii hopealaivan löytäjien toimintaa

Raaseporin poliisi on aloittanut tutkimukset hopeapriki de Catherinen löytäjien toiminnan laillisuudesta. Tutkimuspyynnön esitti viime viikolla Museovirasto. Se tahtoo tietää, ovatko Pro Vrouw Maria -yhdistyksen sukeltajat rikkoneet lakia, kun he eivät ole ilmoittaneet hylystä virastolle.

Hopeapriki de Catherine pohjassa

Sukeltajat löysivät de Catherinen hylyn osia runsas viikko sitten Tammisaaren edustan vesiltä. Löytöä edelsivät arkistotutkimukset ja perehtyminen alan kirjallisuuteen. Ristiriitaisten lehtitietojen mukaan laivahylystä olisi nostettu esineitä, jotka muinaismuistolain mukaan kuuluvat valtiolle.

Komisario Yrjö Jansson sanoo, että tutkimukset on aloitettu kuulemalla Museoviraston edustajia.
-Tilanne ei ole kovinkaan selvä. Tulemme haastattelemaan lähiviikkoina mahdollisimman monia jutun osapuolia, Jansson sanoo. Minkäänlaisiin hylyn suojaamistoimiin ei olla ryhtymässä eikä poliisin tiedossa ole edes laivahylyn sijainti. Jansson toteaa, että laki sallii sukeltelun ja hylkyjen katsomisen, kunhan mihinkään ei kosketa.

Hylyn löytäjät ovat tehneet Raaseporin poliisille de Catherinasta löytötavarailmoituksen. Merimuseolle on toimitettu löydöksestä hylkyilmoitus.
-Tilanteen monimutkaisuuden vuoksi tässä vaiheessa on vaikea tietää, onko lakeja ylipäätänsä lainkaan rikottu, Jansson muistuttaa. Hän arvioi tutkimusten vievän aikaa runsaat kaksi viikkoa.

De Catherine oli kaksimastoinen purjealus, joka upposi myrskyssä syyskuussa 1728 Jussarön vesillä. Laiva oli matkalla Amsterdamista Pietariin. Perimätiedon mukaan hollantilaisaluksella oli upotessaan arvokas hopealasti, mutta siitä ainakin osa onnistuttiin pelastamaan.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme