Mainos
Mainos

Poliisi tutkii satoja epäiltyjä lomaosakehuijauksia

Keskusrikospoliisi (krp) ja Helsingin rikospoliisi tutkivat parhaillaan satoja epäiltyjä lomaosakehuijauksia, joissa epäselvää kauppaa on käyty kotimaan kohteilla.

Tutkinta on edennyt niin pitkälle, että Helsingin poliisista lähtee ilmeisesti jo tällä viikolla syyteharkintaan ensimmäinen 50 tapauksen kokonaisuus. Kaikkiaan Helsingissä on tutkinnassa toistasataa kotimaan lomaosaketapausta.

Keskusrikospoliisi puolestaan tutkii kahta juttuhaaraa, joissa molemmissa on noin 50 epäiltyä huijausta. Toisessa hämäräkaupatut kohteet ovat sijainneet Inarin Saariselällä. Toisessa haarassa kohteet ovat olleet eri puolilla Suomea, muun muassa Turussa ja Levillä.

Kotimaan lomaosakehuijauksia on esitutkinnassa kaikkiaan pari kolme sataa. Kun huijattu rahasumma on tapausta kohti 50 000 markkaa, nousee rikoksilla aiheutettu kokonaisvahinko miljooniin. Valtaosa epäiltyjen petosrikosten uhreista on pariskuntia, joten vahinkoa kärsineitä on yhteensä viitisensataa. Epäiltyjä kutakin haaraa kohti on muutamia.

Poliisin mukaan toimintaa on pyöritetty muun muassa eri suomalaisten yhtiöiden kautta. Kun yksi yhtiö on käynyt kuumaksi, on perustettu uusi yhtiö jatkamaan toimintaa.

Poliisi varoittaa etukäteismaksuista

Poliisi varoittaa, että lomaosake- kuten missä tahansa muissakin kaupoissa on aina syytä varovaisuuteen, jos ostajan edellytetään maksavan etukäteen myöhempiä tapahtumia. -Myyjät ovat hyvin taitavia vetoamaan ihmisten omanvoitonpyyntiin, rikoskomisario Hannu Hännikäinen Helsingin poliisista sanoo.

Krp:n tutkimissa jutuissa ihmisiä on poliisin mukaan vedätetty muun muassa niin, että heidän vanha lomaosakkeensa on luvattu myydä ylihintaan. -Heille on kerrottu varmasta ostajasta, että venäläiset uusrikkaat ovat valmiita maksamaan tähtitieteellisiä summia lomaosakkeista, rikoskomisario Vesa Isokuortti krp:stä kertoo.

Toisinaan taas on myyty lomaosakkeita, joita kauppaajalla ei edes ole ollut oikeutta myydä. Kauppoja on tehty myös väärillä nimillä.

Oikeuteen myös Espanjan tapauksia

Kotimaisia lomaosakehuijauksia enemmän julkisuudessa on vatvottu Espanjan kohteilla käytyjä arveluttavia kauppoja, joihin niihinkin on langennut satoja suomalaisia.

Myös Espanjan kohteiden kauppoja on tutkittu epäiltyinä petoksina. Ensimmäisen viitisenkymmentä tapausta käsittävän kokonaisuuden käsittely on määrä aloittaa Vantaan käräjäoikeudessa tämän kuun aikana.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme