Mainos
Mainos

Poliisi: Vuosittain 50 "pommikokkaajaa" kiinni

Poliisi muistuttaa, että omatekoiset räjähteet ovat vaarallisia ja laittomia. Jos lapsen tai nuoren tavaroihin alkaa ilmestyä epäilyttäviä purkkeja ja pakkauksia, joille ei ole järkevää selitystä, pitäisi vanhempien puuttua asiaan.

Poliisitarkastaja Marko Savolainen Poliisihallituksesta kertoo, että poliisi seuraa verkossa aiheesta käytävää keskustelua ja siellä levitettävää materiaalia.

– Nuoret saattavat kokeilunhaluisina, mutta vaaroja ymmärtämättä tehdä räjähtävää ainetta ja aiheuttaa vaaraa itselleen sekä ympäristölle.

Suomessa vuosittain noin 50 henkilöä syyllistyy omatekoisten räjähteiden valmistukseen tai räjäyttelyyn. Ilmitulleiden rikosten määrä on kuitenkin mahdollisesti vain murto-osa todellisesta määrästä. Tyypillinen tällaiseen rikokseen syyllistynyt henkilö on 14 -30 -vuotias nuori mies.

Netin pommiohjeet usein virheellisiä

Poliisi myös muistuttaa, että netissä leviävät pommiohjeet ovat usein epäluotettavia ja virheellisiä. Omatekoisten räjähteiden valmistamiseen ei yleensä käytetä suuria määriä ammoniumnitraattia tai muitakaan ainesosia, vaan ”kotikokkailijat” tekevät kokeiluja pienemmistä määristä.

– Lähtöaineiden pitoisuudet ja laatu vaihtelevat, jolloin aineiden keskinäinen reagointi on arvaamatonta. Olosuhteet kuten lämpö, kosteus, ja tuuletus lisäävät riskiä valmistuksessa. Omatekoisen räjähteen ominaisuudet ovat aina epävakaampia kuin kaupallisten räjähteiden, Savolainen korostaa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme