Mainos
Mainos

Poliisia ja palokuntaa saa odottaa entistä kauemmin

Palokuntien tulo paikalle muodostaa ongelmia etenkin suurissa kaupungeissa. Myös poliisin paikalle saapumisaika kiireellisissä tapauksissa on pidentynyt.

Apua tarvitseva joutuu odottamaan poliisia paikalle entistä kauemmin. Poliisin sai kiireellisissä tapauksissa paikalle viime vuonna keskimäärin 22 minuutissa ja 12 sekunnissa, kun se edellisvuonna ennätti hätiin 21 minuutissa ja 36 sekunnissa.

Poliisin tulo sujui heikoiten Varsinais-Suomessa, jossa paikalle ehdittiin yli kaksi minuuttia hitaammin kuin edellisvuonna. Maan paras toimintavalmiusaika, vajaat 19 minuuttia, oli Kainuun maakunnassa. Helsinki hävisi Kainuulle nopeudessa yli 4 minuuttia.

Numeroissa näkyy myös hätäkeskusjärjestelmään siirtymisestä aiheutuneet kangertelut.

Myös palokuntien tulo paikalle muodostaa ongelmia etenkin suurissa kaupungeissa. Niin sanottu ohjeellinen toimintavalmiusaika ylittyy jopa puolessa onnettomuustilanteita. Toimintavalmiusaika kuvaa sitä aikaa, joka kuluu hälytyspuhelun vastaanottamisesta avun saapumiseen.

Poliisin ja palokuntien toiminnan tehokkuutta on selvitetty lääninhallitusten tekemässä peruspalvelujen valtakunnallisessa arvioinnissa. Siinä ehdotetaan, että hätäkeskustoimintaa on yhdenmukaistettava ja hätäkeskusten siirtymistä yhtenäiseen ns. ELS-tietojärjestelmään pitää nopeuttaa.

Poliisin hälytystehtävien määrä ei juuri ole kasvanut vuodesta 2004.

Palokuntien tehtäviä ovat lisänneet lääkinnällisen puolen ensivastetehtävät. Niiden osuus on jo runsas neljännes kaikista palokuntien pelastustehtävistä.

Viime vuonna tulipaloissa kuoli koko maassa 77 ihmistä. Määrä on noin 30 ihmistä vähemmän kuin edellisvuonna, mutta palokuolemien määrä on silti eurooppalaisittain vertailtuna korkea.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme