Mainos
Mainos

Poliisia pidetään luotettavana

Luottamus poliisiin on säilynyt vahvana ja kansalaiset kohtaavat poliisin aiempaa useammin. Kokemukset asioinnista poliisin kanssa ovat parantuneet ja poliisin koettiin onnistuneen tehtävissään vähintään yhtä hyvin kuin aiemmin.

Poliisitoiminnan laatua ja toimintaympäristö arvioitiin sisäasiainministeriön tilaamassa poliisibarometrissa, jossa haastateltiin noin tuhatta 15-79 -vuotiasta. Tutkimus tehtiin nyt viidennen kerran.

Poliisibarometrin mukaan 94 prosenttia vastaajista piti poliisia erittäin tai melko luotettavana. Kokemukset viimeisimmästä asioinnista poliisin kanssa olivat pääosin aiempaa paremmat. Tuntemus siitä, että poliisi arvosti kansalaista asiakkaana, oli isääntynyt.

Poliisin asenne muita kulttuureja kohtaan tiukentunut

Kansalaiset arvioivat, että poliisin suhtautuminen eri kulttuureihin ja rotuihin on Suomessa tiukentunut. Poliisibarometrin mukaan neljä kymmenestä vastaajasta katsoo poliisien suhtautuvan eri kulttuureista lähtöisin oleviin ihmisiin tiukemmin kuin muihin suomalaisiin. Aiempaa harvempi mieltää, että kohtelu on tasapuolista.

Poliisin toimintaa arvostettiin erityisesti lupa-asioissa ja liikennerikkomusten käsittelyssä. Järjestyshäiriötilanteissa arviot olivat muita kohtaamisia kriittisempiä.

Talousrikollisuus kiinnostaa, väkivalta huolestuttaa

Kansalaisten kiinnostus talousrikollisuuteen ja sen yhteiskunnalle aiheuttamista vahinkoihin on kasvanut. Eri rikollisuusilmiöistä eniten huolestuttivat rattijuoppous, huumeiden käyttö ja myynti, ampuma-aseella tehdyt rikokset sekä pahoinpitelyt. Huolestuneisuus eri ilmiöistä on kasvanut, erityisesti seksuaalisen ahdistelun ja väkivallan osalta.

Poliisin tehtävistä tärkeimpinä pidettiin kiireellisiin hälytyksiin vastaamista, väkivaltarikosten selvittämistä ja torjuntaa, huumerikosten selvittämistä ja paljastamista sekä kotiväkivaltaan puuttumista.

Poliisien koetaan onnistuneen erityisesti huumerikosten selvittämisessä ja paljastamisessa sekä kotiväkivaltaan puuttumisessa. Päihtyneiden huostaanotossa arviot olivat aiempaa heikompia.

Uusi kysymys korruptiosta ja epäeettisestä toiminnasta

Poliisibarometrissä selvitettiin uutena asiana kansalaisten mielipiteitä poliisin toiminnan eettisyydestä ja korruptoituneisuudesta.

Kahdeksan kymmenestä (79%) pitää melko tai erittäin epätodennäköisenä sitä, että poliisi yrittää toimia epäeettisesti kansalaisia tai yhteiskunnan muita toimijoita kohtaan. 17 prosenttia uskoi, että esimerkiksi tietojen väärinkäyttö, tietojen vuotaminen julkisuteen tai pidätettyjen ja kiinniotettujen epäasiallinen kohtelu on erittäin tai melko todennäköistä. Neljä prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.

Neljä kymmenestä (38%) arvioi, että kansalaiset, yritykset tai muut tahot yrittävät korruptoida tai häiritä poliisin toimintaa epäeettisellä tavalla, esimerkiksi vaikuttamalla rikostutkintaan. Joka neljäs (26%) uskoi, että poliisin sisällä esiintyy korruptiota tai epäeettistä toimintaa, kuten sisäisiä varkauksia, petoksia, valtion omaisuuden väärinkäyttöä tai työtovereiden seksuaalista häirintää.

- Poliisin toiminnan on oltava kaikissa muodoissaan uskottavaa ja luotettavaa. Epäilys siitä, että näin ei toimittaisi, on otettava vakavasti. Epäillyt väärinkäytökset on selvitettävä ja virheelliset käsitykset korjattava. Tässäkin työssä ovat tukena poliisin uudet arvot, joista keskeisin on oikeudenmukaisuus.

- Poliisin on oltava luotettava, lahjomaton ja tasapuolinen, jotta se tulevaisuudessakin ansaitsisi ihmisten luottamuksen, poliisijohtaja Jorma Toivanen toteaa.

Poliisiylijohtaja Salmisen poissaolo herätti kysymyksiä

Poliisiylijohtaja Markku Salmisen poisjäänti poliisibarometrin julkistamistilaisuudesta herätti kysymyksiä siitä, miten poliisijohto oikein makaa tällä hetkellä.

Sisäministeriö ilmoitti alun perin, että barometrin tuloksista on kertomassa Salminen, mutta eilen kävi ilmi, että sijaisena tiedotustilaisuudessa onkin poliisijohtaja Toivanen.

Aiemmin julkisuuteen oli levinnyt tieto, että Salmisen ajelut virka-autolla johtavat esitutkintaan. Myös Salmisen jääminen eläkkeelle sairauden takia elokuussa paljastui tällä viikolla.

Sisäministeri Anne Holmlundilta tiedusteltiin tiedotustilaisuudessa, miksi Salminen ei ole paikalla.

- En osaa sanoa, miksi hän ei ole paikalla. Sitä pitäisi varmaan kysyä häneltä itseltään, ministeri vastasi.

Poliisijohtaja Toivasellakaan ei ollut paljon lisättävää.

- Hän on estynyt saapumasta tähän tilaisuuteen. Muuta en pysty sanomaan.

Toivanen vakuutti, että poliisijohdon tilanne on vakaa.

- Poliisijohdon tilanne on aivan vakaa. Meillä on toimiva johtojärjestelmä, ja se toimii kyllä kaikissa tilanteissa. Jos joku henkilö on joskus estynyt, hänellä on ohjesäännön mukaan sijainen, joka astuu remmiin. Ja se olen nyt tässä tapauksessa minä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme