Mainos
Mainos

Poliisikoira mukana työtehtävissä yhä useammin – erityisen hyviä ne ovat etsimään

Poliisikoiraa käytettiin viime vuonna yhteensä 8958 kertaa. Määrä on noin 900 enemmän kuin edellisenä vuonna. Ainakin osaksi tämä johtuu siitä, että poliisikoirat ovat aiempaa taitavampia.

Poliisikoiralaitoksen johtaja Pekka Kokkonen arvioi, että kasvun taustalla on useita erilaisia syitä. Itse poliisikoirien määrä on pysynyt viimevuosina suhteellisen tasaisena, vaikkakin pientä kasvua ovat tuoneet esimerkiksi ruumis- ja rahakoiratoiminnan käynnistyminen.

Tilastolliseen tehtävien lisääntymiseen voi vaikuttaa yksinkertaisesti myös tilastoinnin kehittyminen.

Partiokoirilla useita taitoja

Eräs merkittävä syy kasvulle on se, että koirien käytettävyys on lisääntynyt. Koirille opetetaan useita taitoja, joten niitä voidaan käyttää monenlaisissa tilanteissa.

– Partiokoira on niin sanottu ”kombokoira”, joka voi jäljestää, suojella sekä tehdä henkilö- ja esine-etsintää. Lisäksi koirilla on yksi erikoistumisala, yleisimpänä huumeiden etsintä, Kokkonen kertoo.

Eniten poliisikoiraa käytetäänkin huume-etsinnöissä, joissa koiraa avusti viime vuonna lähes 2500 kertaa. Määrä on kuitenkin laskenut huippuvuosista lähes 300 kappaletta.

Viime vuonna poliisikoira pelasti 24 henkeä

Toiseksi yleisin käyttötarkoitus on jäljestys sekä henkilöetsintä, jotka kumpikin ovat lisääntyneet viime vuosina.

Kokkonen kertoo, että erityisesti jäljestystaidot painottuvat koulutuksessa.

– Jokaisen poliisikoiran on voitava jäljestää. Näin isossa maassa jäljestys ja kadonneiden ihmisten etsintä on yksi yleisimpiä poliisikoiratehtäviä, hän kertoo.

Hänen mukaansa viime vuonna oli yhteensä 24 tapausta, jossa todistettavasti poliisikoiratoiminnalla pelastettiin ihmisen henki. Lähes kaikki näistä olivat metsään tai muuhun maastoon kadonneiden lasten, vanhusten tai loukkaantuneiden etsintää.

Kiinniottoihin ja kiinniotossa avustamiseen poliisikoiraa käytettiin viime vuonna 658 kertaa. Niiden määrä on jonkin verran lisääntynyt.

Lisäksi poliisikoiria käytetään muun muassa räjähteiden, esineiden ja kuolleiden etsinnässä sekä viranomaisten PR-toiminnassa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme