Mainos

Poliisikoulutukseen suuria muutoksia – rikollisia etsitään yhä enemmän netistä

Poliisikoulutus on muuttumassa aiempaa akateemisemmaksi. Alalla pelätään sen karkottavan osan hakijoista. Tulevien poliisien pitää osata etsiä rikollisia myös netissä.

Poliisin peruskoulutus muuttuu ensi vuoden alussa ammattikorkeakoulutasoiseksi. Tällä hetkellä peruspoliisi saa toisen asteen jälkeisen koulutuksen. Johtotason poliiseilta vaaditaan vastaisuudessa ylempi korkeakoulututkinto. Hallitus antaa esityksensä muutokseen liittyvästä laista eduskunnalle kevään aikana.

Koulutusjohtaja Petri Alkiora Poliisiammattikorkeakoulusta kertoo, että suunnitelmat ovat herättäneet huolta siitä, että aiempaa laajempi ja mahdollisesti teoreettisempi tutkinto rajaisi osan ammatista kiinnostuneista koulutuksesta ulos.

Alkiora uskoo, että kutsumusammatti houkuttelee nuoria silti jatkossakin.

– Poliisiammattikorkeakouluun pyritään varmasti vastaisuudessakin siksi, että hakijalla on suuri halu toimia poliisin työssä, ja hakijoita riittää muutoksista huolimatta. Tutkintoa ei ole tarkoitus myöskään yliteorisoida.

Some yhä tuntuvammin mukaan koulutukseen

Myös poliisikoulutuksen sisältöön on tulossa muutoksia.

Poliisiksi valmistuvan on tiedettävä vastaisuudessa yhä paremmin esimerkiksi se, mitä tapahtuu sosiaalisessa mediassa ja netin keskustelupalstoilla – suunnitteleeko joku suurta Facebook-kokoontumista tai onko tekeillä rikokseen viittaavia suunnitelmia.

– Ilman muuta sosiaalisen median merkitys kasvaa. On tärkeää, että poliisilla on näistä asioista tieto ja tuntuma. Poliisin on vastaisuudessa pystyttävä paitsi osallistumaan nettikeskusteluun myös ottamaan siihen kantaa. Lisäksi poliisi seuraa, että kaikki tapahtuu lainmukaisesti myös sosiaalisen median vuorovaikutuskanavilla, Alkiora listaa.

Poliisin paperityö lisääntyy

Poliisin työhön vaikuttavat vastaisuudessa voimakkaasti ensi vuoden vaihteessa voimaan tulevat uusi poliisilaki, esitutkintalaki ja pakkokeinolaki.

Pakkokeinolain muutos lisää Alkioran mukaan poliisin paperityötä huomattavasti. Pakkokeinoja ovat muun muassa kiinniottaminen, pidättäminen ja tavaran takavarikoiminen.

– Uudessa laissa säännellään yhä tarkemmin, mitkä ovat pakkokeinon kohteeksi joutuvan oikeudet ja mahdollisuudet saattaa poliisin toimi vaikkapa tuomioistuimeen tarkistettavaksi. Se edellyttää poliisilta päätösten aiempaa yksityiskohtaisempaa ja tarkempaa kirjaamista, ja paperityö lisääntyy väistämättä.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot