Mainos
Mainos

Poliisilakiin mukaan peitetoiminta ja valeostot

Poliisilain muutokset astuvat voimaan 1. maaliskuuta alkaen. Sen myötä poliisi voi laajentaa mm. televalvontaa ja teknistä tarkkailua, tehostaa oikeudenkäyntien ja erityissuojelua vaativien tilaisuuksien turvallisuustarkastuksia sekä ryhtyä ns. peitetoimintaan ja aloittaa huumetutkinnassa valeostot.

Poliisi


Poliisimiehellä on jatkossa oikeus käyttää televalvontaa tilanteissa, joissa valvonnan välittämät tiedot ovat välttämättömiä henkeä tai terveyttä uhkaavan vaaran torjumiseksi. Kiireellisessä tapauksessa päätöksen voi tehdä päällystöön kuuluva poliisi. Ilmoitus tuomioistuimelle on kuitenkin tehtävä vuorokauden sisällä.

Huume- ja atk-rikoksiin

Televalvontaa voidaan käyttää rikosten estämiseksi tai paljastamiseksi myös, jos epäillyn uhkausten tai käyttäytymisen perusteella voidaan perustellusti olettaa hänen syyllistyvän mm. huume- tai atk-rikokseen, josta on säädetty rangaistukseksi vähintään neljä kuukautta vankeutta. Poliisilla on oikeus tilapäisesti sulkea teleliittymä tai telelaite.

Poliisin teknisessä tarkkailussa jää vakituinen asunto edelleen tarkkailun ulkopuolelle. Selliasuntoa tämä pykälä ei kuitenkaan koske. Muualla poliisi voi tarvittaessa käyttää teknistä kuuntelua tai katselua, jos sen avulla saadaan rikoksen torjumiseksi tarvittavia tietoja.

Peitetoiminta ja valeostot

Poliisin peitetoiminnalla tarkoitetaan mm. väärän henkilötiedon avulla soluttautumista rikollisjärjestöön. Valeostossa poliisi taas voi rikoksen selvittämiseksi ostaa huumeita tai varastettua tavaraa peitehenkilöllisyyden turvin.

Peitetoimintaan osallistumisesta määrää sisäministeriön nimeämä poliisiyksikön päällikkö, valeostosta taas päällystöön kuuluva poliisimies. Valeostoon poliisilla on oikeus, jos se on välttämätöntä kätkemisrikoksen (esimerkiksi varastetun tavaran) tai sellaisen rikoksen estämiseksi, josta ankarin rangaistus on vähintään kaksi vuotta vankeutta.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme