Mainos
Mainos

Poliisilla yksi epäilty Töölön matkatoimiston kavallusjutussa

Konkurssihakemuksen jättäneen matkatoimiston vakuudesta korvataan asiakkaille maksettujen valmismatkojen ja tilauslentojen hinnat. Tällä hetkellä matkatoimiston toimipisteet ovat suljettuina. Ne avattaneen ensi viikon alussa.

Helsingin poliisi on tähän mennessä kuullut epäiltynä vain yhtä henkilöä Töölön Matkatoimiston kavallusjutussa.

Yli 200 henkeä työllistävä Töölön Matkatoimisto ilmoitti eilen jättäneensä konkurssihakemuksen yhtiön sisäisessä tarkastuksessa paljastuneiden mittavien väärinkäytösten vuoksi. Toimitusjohtaja Juha Kumaran mukaan kateissa on noin 15 miljoonaa euroa.

Tapausta tutkitaan törkeänä kavalluksena, kertoi tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Seppo Paldanius aamulla. Myös kirjanpitorikos saattaa tulla kyseeseen, sillä yleensä törkeään kavallukseen vaaditaan jonkun asiankirjan vääristely.

Poliisi sai asiasta tutkintapyynnön 2. maaliskuuta. Pidätettynä tai vangittuna ei ole missään vaiheessa ollut ketään, sillä tutkinnan tässä vaiheessa kavalletuiksi epäillyt summat ovat kohtuullisen pieniä: muutamia kymmeniä tuhansia euroja, Paldanius kertoo. Kateissa olevien eurojen suuruus täsmentyy lähiaikoina, kun poliisi saa odottamaansa lisätietoa Töölön Matkatoimistolta ja konkurssipesän pesänhoitajalta.

Poliisin tutkittavana ovat nyt vuosien 2001-2004 välisenä aikana tapahtuneet epäselvyydet, mutta on mahdollista, että tutkinta ulottuu myöhemmin myös muihin vuosiin.

- Meidän pitää saada paljon lisätietoa yhtiöstä ja siitä mitä yhtiön erikoistilintarkastuksessa on todettu. Aikaa menee varmaan vielä melkoisesti, Paldanius sanoi.

Esitutkinnan valmistumisen aikataulua hän ei osannut vielä arvioida, sillä tietoa tarvitaan vielä paljon lisää. Poliisi ei halunnut kommentoida sitä, kuka yksi epäilty on tai missä asemassa hän on yrityksessä ollut. Myöskään tutkinnan tässä vaiheessa ei kerrota, onko hän myöntänyt tai kiistänyt epäilyt.

Yksi lentokoneellinen valmismatkalaisia joutuu palaamaan kesken lomansa Suomeen konkurssin takia. Maltassa olevat 157 matkustajaa lentävät Suomeen tänään, vaikka matkan oli alun perin tarkoitus kestää lauantaihin saakka, kertoo apulaisjohtaja Päivi Hentunen Kuluttajavirastosta.

Toimipisteet suljettuina loppuviikon

Kaikki Töölön matkatoimiston toimipisteet pysyvät loppuviikon suljettuina. Matkatoimiston puhelinpalvelu on toiminut tänään puolestapäivästä lähtien. Puheluja otetaan vastaan kello 17 asti. Huomenna ja ylihuomenna linjat ovat auki aamuyhdeksästä iltaviiteen. Toimipisteet avaavat ovensa asiakaspalvelua varten aikaisintaan ensi viikon alussa.

- Tärkeintä olisi saada viikonlopun lähtijät hoidettua ja järjesteltyä, matkatoimiston toimitusjohtaja Juha Kumara sanoo. Myöhemmälle ajankohdalle matkan varanneiden asiat ehditään hoitaa Kumaran mukaan tuonnempana.

Kuluttajavirasto antaa asiakkaille toimintaohjeita

Kuluttajavirasto on antanut tarkempia ohjeita Töölön Matkatoimiston asiakkaille nettisivuillaan.

Matkatoimiston vakuudesta korvataan valmismatkojen ja tilauslentojen hinta. Myös lunastamattomat lahjakortit maksetaan aikanaan vakuudesta. Hakemus löytyy viraston sivuilta www.kuluttajavirasto.fi.

Vakuudesta korvataan myös jo matkalla olevien kuljetukset Suomeen. Jos Töölön Matkatoimiston matkan on ostanut välittäjältä, virasto neuvoo ottamaan yhteyttä tähän matkatoimistoon. Rahat saa takaisin, jos välittäjä ei ole siirtänyt rahoja vielä Töölön Matkatoimistolle.

Jos matka ei ole valmismatka, jo maksettuja rahoja ei korvata vakuudesta. Niitä voi yrittää myöhemmin saada takaisin konkurssipesästä.

Jos asiakas on ostanut yhtiön kautta valmismatkana reittilipun ja majoituksen ja liput on jo saatu, Kuluttajavirasto kehottaa harkitsemaan matkalle lähtöä. Majoituksesta veloitetaan todennäköisesti uusi maksu paikalla eikä sitä korvata vakuudesta. Jos matkalle ei lähde, korvauksen voi saada koko ennakkomaksusta. Jos Töölön Matkatoimisto on myynyt toisen matkatoimiston matkan, se toteutuu normaalisti.

(MTV3-STT)

(Kauppalehden Talousuutiset 11.05.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme