Mainos
Mainos

Poliisin kätketty peitetoiminta tuoreen dekkaristin aiheena

Suomi on saanut jälleen yhden poliisin, joka kirjoittaa dekkareita. Tällä viikolla julkistettiin Christian Rönnbackan (s. 1969) ensimmäinen teos Operaatio Troijalainen, päähenkilönä rikosylikonstaapeli Antti Hautalehto, joka -arvatenkin- on yksinäinen susi. Aihe Troijalaisessa on mielenkiintoinen ja Suomessa vähän käsitelty poliisin peitetoiminta.

-Kirjani ei ole missään tapauksessa mikään rikollisten aapinen, että "näin suojaudut peitetoimintaa vastaan". En voisi tehdä sitä työkavereilleni, Christian Rönnbacka kertoo. Poliisin peitetoiminta on Suomessa Rönnbackan mukaan erityisen vaikeaa, koska väkeä on niin vähän ja kaikki tuntevat toisensa.

Poliisin pitää hallita sanailu

42-vuotias esikoiskirjailija on aito pohjalainen evijärveläisestä maanviljelijäperheestä. Nyt hän asuu Sipoossa neljän poikansa ja vaimonsa kanssa. Hän on työskennellyt poliisina pääkaupunkiseudulla ja Keskusrikospoliisissa, joten kirjan kaikki faktat pitävät. Tällä hetkellä Rönnbacka työskentelee vakuutusetsivänä. Hänellä on selitys siihen, miksi niin monet poliisit kirjoittavat kirjoja, Rönnbacka erityisesti humoristista dialogia.

-Huumoria on pakko löytää, kun kymmenen vuotta katsoo viisi päivää viikossa maijassa samaa naamaa. Ei sitä muuten kestä. Monet poliisit ovat verbaalikkoja. Jos ei halua painia, pitää osata puhua. Myös äijät, jotka kittaavat ostarilla keskaria päivästä toiseen, osaavat heittää mahtavia juttuja, Rönnbacka vakuuttaa.

Poliiseja yhä vähemmän

Rönnbacka katsoo surullisena nykyistä poliisin alasajoa. -Kun aloitin konstaapelin uran Vantaalla, olin palkkaluokassa A8 ja tienasin vähemmän kuin SVT:n vartija. Mutta nyt tilanne on vielä pahempi. Poliisit valmistuvat suoraan kortistoon. Ennen vanhaan poliisi ja armeijat olivat kuitenkin varmoja työpaikkoja.

Rönnbacka sanoo olleensa aina kiinnostunut siitä, mitä rikollisen mielessä liikkuu. -Rikollisesta tulisi usein hyvä poliisi ja päinvastoin. Olen huomannut tutkinnassa, että vastapuolen tunteminen on hyvin tärkeää. On kyettävä menemään rikollisen pään sisälle, sillä monesti tutkinnassa tapauksen ratkaisee jokin marginaaliasia.

Troijalaisessa jahdataan kansainvälistä huumeliigaa. Poliisi soluttaa Antti Hautalehdon vaaralliseen peitetehtävään. Hänestä tulee pikkurikollinen Harri Kvick, joka värvätään huumeliigan juoksupojaksi Helsingissä. Antti näyttelee kylmästi osaansa, vaikka hengenlähtö on lähellä monta kertaa.

Rönnbackalla on tarkoitus kirjoittaa rikosylikonstaapeli Antti Hautalehdosta kokonainen sarja dekkareita. Operaatio Troijalainen julkaistaan myös ruotsiksi ensi syksynä.

Rönnbacka odottaa jännityksellä arvioita ensimmäisestä kirjastaan. -Jos kritisoidaan, kestän ja yritän ottaa opiksi. Kymmenen vuoden aikana poliisissa saamani positiivinen palaute on laskettavissa yhden käden sormilla. Siellä on tottunut siihen, että kun puhelin jouluaattona soi, niin siellä ei todellakaan ole asiakas kiittelemässä, että kiitos avustanne viimeksi; äiti on nyt selvinpäin, eikä isä ole ollut lainkaan aggressiivinen, Rönnbacka naurahtaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme