Mainos
Mainos

Poliisin myöntämät luvat kallistuvat

Passit, ajokortit, henkilökortit ja useat muut poliisin maksulliset suoritteet kallistuvat ensi kuusta alkaen. Sisäasiainministeriö on tänään antanut asetuksen poliisin suoritteiden maksullisuudesta. Maksut nousevat pääosin noin 20 prosenttia. Korotusten sanotaan johtuvan siitä, että lupamaksut ovat pysyneet entisellään lähes viisi vuotta, vaikka kustannukset ovat kohonneet.

Joulukuun alusta enintään vuoden passi maksaa 270 mk (ennen 220 mk), yli vuoden passi 240 mk (200 mk), väliaikainen ajokortti 60 mk (50 mk), tilapäinen ajokortti 132 mk (110 mk), kansainvälinen ajokortti 84 mk (70 mk), väliaikainen henkilökortti 180 mk (150 mk) ja pysyvä henkilökortti 156 mk (130 mk).

Ampuma-aseluvat nousevat kaikkein eniten. Esimerkiksi hankkimis- ja hallussapitolupa maksaa joulukuun alusta 160 mk (100 mk) ja saman lupatyypin samalla kertaa haettu lisälupa 80 mk (30 mk). Euroopan ampuma-asepassin ja sähköisen henkilökortin hinnat eivät sen sijaan nouse. Euroopan ampuma-asepassi maksaa edelleen 500 mk ja sähköinen henkilökortti 160 mk.

Poliisin tulee lainsäädännön mukaan periä julkisoikeudellisista suoritteistaan omakustannusarvon mukainen hinta. Poliisi on lupatoiminnan osalta siirtymässä vuoden 2002 alussa nettobudjetointiin, jolloin poliisin luvista saamilla tuloilla on erityisen vaikutus poliisin lupahallintoon sekä palveluverkoston toimintaan. Poliisin palvelutoimistoja tai pisteitä on yhteensä 280 ja lisäksi poliisin lupapalveluja on tarjolla useissa yhteispalvelupisteissä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme