Mainos
Mainos

Poliisin oma verkko harvenee, palvelupisteet lisääntyvät

Poliisin oma palveluverkko harvenee ensi vuonna, mutta samalla palvelupisteiden kokonaismäärä kasvaa. Sisäministeriön poliisiosaston tavoitteena on samalla tuoda lupapalvelut lähemmäksi syrjäseutujen asukkaita kannettavan tietotekniikan avulla.

Muutokset liittyvät vuoden alusta voimaan tulevaan poliisin hallintorakenteen uudistukseen. Poliisilaitosten määrä vähenee entisen kihlakuntajärjestelmän mukaisesta 90:stä 24:ään.

Poliisiasemien määrä ei kuitenkaan vähene, joten kenttätyön ei uudistuksesta pitäisi kärsiä.

Tavallisen kansalaisen kannalta näkyvin muutos on poliisin omien palvelupisteiden väheneminen. Tällä hetkellä varsinaisten poliisiasemien ulkopuolella toimii 129 sellaista palvelupistettä, jossa poliisilla on omaa henkilökuntaa. Ensi vuoden loppuun mennessä, siirtymäaikojen päätyttyä, määrä on pudonnut 66:een.

Palvelupisteitään vähentävät poliisilaitokset neuvottelevat korvaavista yhteispalvelusopimuksista muiden toimijoiden kuten Kelan ja kuntien kanssa. Tällä hetkellä poliisi on mukana 45 yhteispalvelupisteessä, mutta sopimusten toteuduttua määrä kasvaa 125:een.

Jatkossa poliisin kanssa voi asioida poliisiasemat mukaan lukien ainakin jossain muodossa 280 palvelupisteessä. Tällä hetkellä palvelupisteitä on 262.

Komisario uskoo muutoksen olevan ihmisille hyvä

Kenttätyötä tekevät poliisit katsovat tulevia muutoksia pääasiassa positiivisella mielellä. Pienemmistä laitoksista on tehty isompia, mikä tuo mahdollisuuksia joustoihin.

- Isommalla porukalla on mahdollista hyödyntää kaikkia resursseja esimerkiksi tutkinnassa. Ja jos tulee sairastumisia, on niiden paikkaaminen helpompaa, komisario Pasi Back Keuruun poliisista sanoo.

Back uskoo, että myös tavallisen ihmisen näkökulmasta tilanne saattaa myös olla jatkossa parempi. Partioautojakin on enemmän käytössä erilaisiin tarpeisiin.

Sen sijaan putka-asiakkaille on tiedossa entistä pidempiä matkoja, kun viikonloppupäivystys päättyy yhä useammalta asemalta.

- Resursseja on määrätty määrä ja niitä yritetään käyttää mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti. Ensi vuosihan sen näyttää, miten onnistumme, Back miettii.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme