Mainos
Mainos

Poliisin peitetoimintapykälien tiukennuksista kiitosta

Poliisin peitetoimintapykälien tiukennukset saavat kiitosta ihmisoikeusjuristilta ja rikosoikeuden professorilta. Tulevaisuudessa peitetoimintaa ei saa käyttää perushenkirikostutkinnassa.

Se sallitaan vain järjestäytyneen rikollisuuden kohdalla tai jos on olemassa vaara vakavan rikoksen uusimisesta.

Ihmisoikeusjuristi Markku Fredmanin mukaan tämä oli alun perinkin peitetoimintalain tarkoitus, mutta aukkoiseksi jäänyt laki mahdollisti peitetoiminnan käytön esimerkiksi Ulvilan henkirikoksen tutkinnassa.

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen pitää hyvänä myös, että peitetoimintaan tarvitaan tulevaisuudessa käräjäoikeuden lupa. Fredmankin pitää tätä hyvänä uudistuksena, mutta epäilee, että poliisi saa aina luvan, kun sitä vain hakee.

Uudet, nykyistä tiukemmat peitetoimintapykälät tulevat voimaan vuoden 2014 alusta. Peitetoiminnassa poliisi hankkii tietoja ujuttautumalla mahdollisimman lähelle kohdetta.

Ulvilan henkirikostutkinnassa poliisi soluttautui murhasta epäillyn puolison lähipiiriin valepoikaystävänä. Puoliso todettiin kesällä hovioikeudessa syyttömäksi.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme