Mainos
Mainos

Poliisin tulo kestää maaseudulla yhä kauemmin

Poliisin apua on syrjäseuduilla yhä vaikeampi saada. Hälytykset ovat lisääntyneet muutamassa vuodessa jopa kolmanneksen, silti yhdellä partiolla on hoidettavanaan entistä isompi alue.

Poliisin paikalle saapuminen kestää yhä kauemmin etenkin Länsi-Suomen alueella, jossa poliiseja on vähiten asukaslukuun nähden.

Yksi partio, yhdeksän kuntaa. Kaustisen kihlakunnassa ihmiset moittivat erityisesti sitä, että rattijuopotkin pääsevät mellastelemaan melko vapaasti, kun poliisia ei näy missään.

- Poliisi tulee pitkän ajan kuluttua paikalle, kun ihminen tarvitsee poliisin palvelua ja poliisin kannalta tietysti pahin tilanne on se, että samanaikaisesti tulee kaks hälytystä ja tapahtumapaikat on jopa parinsadan kilometrin päässä toisistaan, ylikonstaapeli Esko Keskitalo Kaustisen kihlakunnasta kertoo.

Paljon puhuttu priorisointi tehdään nopeasti, eikä aina nappiin. Henkisesti pahimpia ovat perheväkivaltatilanteet, joihin ei ennätetä riittävän nopeasti.

- Tilanne on meneillään ja siellä on vaikkapa joku joutunut taivasalle. Siellä saattaa tulla kylmä ulkona. Odottavan aika on siellä pitkä, vanhempi konstaapeli Erkki Hukari Kaustisen kihlakunnasta kertoo.

Putkakin olisi, mutta sitä ei voi käyttää, kun vartijaa ei ole. Kaiken lisäksi hälytykset ovat lisääntyneet viime vuosina nopeasti.

- Vuodesta 2002 vuoteen 2005 niin yli kolmanneksella on hälytykset lisääntyneet, poliisipäällikkö Ilkka Hylkilä Kaustisen kihlakunnasta kertoo.

Samaan aikaan poliisin paikalle tulo on hidastunut. Kaupungeissa tilanne on paras, haja-asutusalueilla kehnoin. Jopa ministeriö myöntää, että korjattavaa on.

- Meillä on tälläkin hetkellä liian pitkät hälytysajat kiireellisissä tilanteissa pitkien etäisyyksien johdosta monissa osissa maata, sisäministeri Kari Rajamäki myöntää.

Länsi-Suomen läänissä ongelmat ovat pahimpia ja poliiseja vähiten suhteessa asukaslukuun. Ministeriö lupaa hallinnon rajojen purkamista ja lisää miehiä kentälle. Tätä odotellessa partioautoissa pelätään kansalaisten turvallisuuden puolesta.

- Kyllähän se on selvä, että kun matkaan poliisilla voi kestää talvikelillä yli kaksikin tuntia, niin se on liian pitkä aika odottaa poliisia paikalle, ylikonstaapeli Keskitalo kertoo.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme