Mainos
Mainos

Poliisiylijohtaja: Syrjäytyminen vakavin turvallisuusuhka

Poliisiylijohtajan mielestä syrjäytymisen kasvu ja kansalaisten ajautuminen yhteiskunnan ulkopuolelle on erittäin vakava uhka maan sisäiselle turvallisuudelle. Ylijohtaja Mikko Paateron mukaan myös tutkinta suojelupoliisin sisäisestä työilmapiiristä ja kiusaamisesta on loppuun käsitelty.

Suojelupoliisi nousi otsikoihin organisaatiolle epätavallisella tavalla loppusyksyllä, kun kenttävalvontayksikön päällikkö Paavo Selin syytti Supon johtoa mustamaalaamisesta ja kiusaamisesta.

Poliisihallitus tutki Selinin pyynnöstä Supon työilmapiiriä koskevat asiat. Huomenta Suomessa vieraillut poliisiylijohtaja Paatero sanoo, että poliisihallitus katsoi aiheelliseksi selvittää kiusaamisväitteet, koska ne kohdistuivat Supon johtoon

Seliniltä oli sairausloman aikana mm. suljettu sähköposti, kulkulupa oli katkaistu ja hänen työhuoneensa oli siirretty.

Selinin sairausloman syynä oli julkisuuteen vuotanut ääninauha, jossa tämä sai sapiskaa Supon entiseltä päälliköltä Seppo Nevalallta Natoa koskeneista lausunnoista.

Paateron mukaan tutkinta on poliisihallituksen osalta loppuun käsitelty.

- Suojelupoliisi on hyvässä kunnossa. Henkilöstö on erittäin hyvää, motivoitunutta ja sitoutumista löytyy.

Syrjäytymistä ja luottamusta

Paatero nostaa haastattelussa suurimmaksi uhaksi maan sisäiselle turvallisuudelle syrjäytymisen. Hänen mielestään ihmisten valuminen yhteiskunnan ulkopuolelle lisää rikollisuutta hälyttävässä määrin. Ylijohtajan mielestä varteenotettavia uhkakuvia ovat myös järjestäytyneen rikollisuuden tulo yhteiskuntarakenteisiin sekä tietoliikenteeseen liittyvät uhat ja ongelmat.

- Wikileaks muutti kyllä maailmaa. Nyt ollaan varovaisempia, kun puhutaan salassapidettävistä asioista, Paatero sanoo. Ylijohtajan mielestä on myös entistä vähemmän sellaista tietoa, joka pysyy vain pienen piirin sisällä.

Poliisiylijohtaja korostaa, että Supo on yhteiskunnan toimintojen vaalija ja luottamus instituutioon nimeltä Suojelupoliisi on erittäin tärkeää. Median kiinnostus Supon sisäisiin asioihin ei naurattanut Paateroa. Hänen mukaansa medialle vuotajaa selvitetään edelleen.

- Supon työn tulos riippuu ulkomailla olevien yhteistyökumppaneiden ja toimijoiden luottamuksesta. Jos luottamus olisi kaatunut kiusaamiskohun myötä, Supon toiminta olisi vaarantunut dramaattisesti, kun tieto ei ulkomailta olisi enää tullut.

Poliisijohtajan mielestä Supon rooli on erittäin tärkeä suomalaisessa poliisiorganisaatiossa.

Katso poliisiylijohtaja Mikko Paateron haastattelu: (Huomenta Suomi 24.01.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme