Mainos
Mainos

Poliitikkoja uhkailtu myös Suomessa: Luoteja kirjeessä, tappolistoja äänilevyllä

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen on huolissaan Yhdysvaltain vihapolitiikan seurauksista. Salolaisen mukaan poliitikkoihin kohdistuva viha on saanut äärimuotoja myös Suomessa.

Salolainen kertoo joutuneensa 1990-luvun alkupuolella Supon suojelukseen tappouhkausten vuoksi. Uhkaukset esitettiin Salolaisen toimiessa Suomen EU-jäsenyyden pääneuvottelijana.

Salolaiselle lähetettiin muun muassa luoteja kirjeessä. Myös perheenjäseniä peloteltiin.

- Näitä uhkailuja oli monenlaisia ja ne tuntuivat todella vakavilta, Salolainen kertoo.

Samaan aikaan julkaistiin myös äänilevyjä, joissa esitettiin hallituksen ministereiden murhaamista. Salolaisen mukaan uhkailujen kohteeksi "tappolevyillä" joutui myös valtiovarainministeri Iiro Viinanen.

Vihan uusi nousu

Vaikka 90-luvun jälkeen tilanne onkin rauhoittunut, on Salolaisen mielestä viime aikoina ollut havaittavissa monia merkkejä uudenlaisesta poliitikkovihasta ja politiikan halventamisesta.

- Monessa tilaisuudessa tuolla turuilla ja toreilla kohtaa sellaista vihaa, joka on hämmästyttävää, Salolainen arvioi.

- Kansalaisten keskuudessa esiintyy vaikeasti määriteltävää yhteiskunnallista ärsyyntymistä. On helppo sanoa, että poliitikot voisivat katsoa peiliin. Ja sekin on osatotuus, mutta kyllä nyt yleisessä ärtymyksessä on kyse muustakin.

Salolaisen mukaan tilannetta on hyvä analysoida myös Suomessa.

- Kuten koulusurmat ovat osoittaneet, emme ole mikään lintukoto.

Uhkailuun tulisi Salolaisen mukaan suhtautua huomattavasti vakavammin kuin tähän mennessä. Hän peräänkuuluttaa myös median vastuuta.

- Mediassa tulisi huomioida politiikkojen tekemä vakava ja tärkeä työ, sen sijaan että keskitytään pelkästään poliitikkojen mustamaalaamiseen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme