Mainos
Mainos

Poliittisesta vallasta kirjan kirjoittanut erikoistutkija: "Sauli Niinistö on jo pelottavan suosittu"

Politiikan tutkijoiden Mari K. Niemen, Tapio Raunion ja Ilkka Ruostetsaaren toimittama Poliittinen valta Suomessa –kirja julkaistiin tällä viikolla.

Huomenta Suomessa vierailleen erikoistutkija Mari K. Niemen mukaan Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö on monessa mielessä hyvin taitava vallankäyttäjä.

– Se nähdään mittauksista, että hän on jo pelottavan suosittu. Yksi osa taitavaa vallankäyttöä on se, että osaa hyödyntää mediaa ja silloin voi saada tosiasiallista valtaa laajemman valta-aseman, jos ihmiset kuuntelevat sinua. Valta on myös sitä, että seuraavatko ihmiset sinua ja jos he kokevat, että sanomassa on jotain vetoavaa.

Niemen mukaan Niinistö on saanut jopa todellista valtaansa suuremman roolin ulkopolitiikassa.

– Hallituksessa ei ole niin suurta ulkopoliittista innostusta ja toisaalta Suomi kuntoon-projekti näyttää vievän todella paljon aikaa. Myös kohtaamiset päämiesten kanssa vahvistavat tätä kuvaa Niinistöstä.

Perinteisesti oppi vallan kolmijaosta jakautuu lainsäädäntövaltaan, toimeenpanovaltaan ja tuomiovaltaan.

Neljäntenä valtiomahtina pidetään mediaa.

– Median tärkeä rooli on valtaapitävien vahtikoirana toimiminen.

Niemi toivoo kuitenkin medialta tasapuolisempaa kriittisyyttä.

– Kun joku kierre lähtee liikkeelle, ja jos esimerkiksi poliitikko on vaikeuksissa, hän saa vähän ansiotaan enemmänkin osakseen. Toisaalta jos jonkun persoona ja karisma vetää, niin helposti siitäkin innostutaan.

– Ammattimaisuus pitää säilyttää ja toimittajien pitää pistää vastaan myös omille tunteille.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot