Mainos
Mainos

Poliittisten nuorisojärjestöjen jäsenmäärän kasvusta viitteitä myös Suomessa

Norjan joukkosurma on nostanut kiinnostusta poliittisia nuorisojärjestöjä kohtaan Pohjoismaissa. Pieniä viitteitä samasta ilmiöstä on myös Suomessa.

Ruotsissa TV4 kertoo, että useiden eri puolueiden järjestöissä jäsenmäärät ovat lähteneet kasvuun. Varsinaisen tulvan jäsenhakemuksia Ruotsissa on kerännyt sosiaalidemokraattien nuorisojärjestö.

Aiemmin viikolla norjalainen Dagsavisen raportoi, että liittyminen puolueisiin ja erityisesti iskujen kohteena olleen työväenpuolueen nuorisojärjestöön on vilkastunut huomattavasti.

Suomessa monen nuorisojärjestön osalta ajantasaista tietoa on vaikea saada muun muassa kesälomien takia.

Kokoomusnuorten pääsihteerillä Esa Aulalla on tiedossaan tuorein luku. Uusia jäseniä on tullut lauantain jälkeen viisinkertainen määrä verrattuna viime kesän vastaavaan ajankohtaan. Mistään tulvasta ei kuitenkaan ole kyse.

- Lukumääräisesti kyse on kuitenkin vain 30:stä uudesta jäsenestä. Kesäaika on yleensä tosi hiljaista, Aula huomauttaa.

"Vihalle ei saa antaa valtaa"

Itävallasta demarinuorten leiriltä tavoitettu pääsihteeri Hanna Isbom toteaa, että tietoa mahdollisesta jäsenmäärän kasvusta ei ole saatavilla. Asiaa aiotaan tarkastella vasta ensi viikolla. Vihreiden osalta kokonaiskuva on niinikään epäselvä.

- Ilmeisesti jonkinlaista piikkiä siellä on, mutta sen mittakaavasta minulla ei ole vielä tietoa, Vino ry:n puheenjohtaja Inka Venetvaara kertoo.

Venetvaara pitää jäsenmäärän kasvua ymmärrettävänä.

- Paljon on puhuttu siitä, että tämän jälkeen ihmisten pitää lähteä muokkamaan yhteiskuntaa nimenomaan politiikan avulla eikä antaa valtaa vihalle.

Venetvaara uskoo, että kannatustaan lisäävät tässä tilanteessa kaikki puolueet, mutta erityisesti ne, joiden ideologiaa vastaan joukkosurmaaja hyökkäsi.

- Maahanmuuttokysymyksissä vihreät on tietenkin toiminut etunenässä, Venetvaara arvioi.

"Eniten uusia jäseniä tullee SDP:lle ja keskustalle"

Keskustanuorten puheenjohtajalla Antti Kurvisella ei ole tietoa jäsenmäärän kehittymisestä Norjan tapahtumien jälkeen. Hän kuitenkin uskoo suunnan olevan Suomessa sama kuin muissa Pohjoismaissa.

- Monet nuoret varmaan heräävät nyt poliittiseen toimintaan, kun havaitsevat, että nykyisenkaltainen järjestelmä yhteiskunnassa ei olekaan itsestäänselvyys.

Kurvisen arvion mukaan eniten uusia jäseniä keräävät SDP ja keskusta.

- Viime aikoina kannatustaan ovat Suomessa kasvattaneet erityisesti äärilaitojen puolueet, mutta uskoisin, että Norjan tapahtumat nostavat erityisesti keskitien puolueiden jäsenmääriä.

Mitään markkinointia nuorisojärjestössä ei ole suunniteltu uusien jäsenten saamiseksi Norjan joukkosurman jälkeen.

- Tämä tapahtuma on niin järkyttävä ja kaiken tuollaisen ulkopuolella, Kurvinen toteaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme