Mainos
Mainos

Politiikkaa Bottalta: Vapaavuori sätti keskustaa - katso video

Asuntoministeri Jan Vapaavuori äityi ryöpyttämään keskustaa MTV3:n nettivaalisarjassa. Vapaavuoren mielestä keskustalla on tapana asettaa maaseutu ja kaupunki liiaksi vastakkain.

- Kepulaisissa minua harmittaa se, että he haluavat rakentaa vaalikampanjoissaan turhia vastakkainasetteluja ja pelkotiloja. Aivan kuin joku haluaisi tappaa tai näivettää koko maaseudun. Tällaiset lausunnot ovat ihan huuhaata, Vapaavuori tokaisi Timo Haapalan haastattelussa.

Erityisen kimpaantunut Vapaavuori on keskustan toimintatavoista niin sanotun kauppakeskuslain säätämisessä. Ympäristövaliokunnassa istuvat keskustalaiset äänestivät kauppakeskusten rakentamista rajoittavaa lakiesitystä vastaan, vaikka esitys oli hyväksytty hallituksessa yksimielisesti.

- Yllättikö sinut, että keskustan varapuheenjohtaja Timo Kaunisto kävi apinanraivolla tätä hallituksen linjaa vastaan, Haapala kysyi Vapaavuorelta.

- Se ei yllättänyt, että hän kävi linjaa vastaan. Se on tyypillistä toimintaa, jota me olemme tietyn puolueen edustajilta tottuneet näkemään. Se yllätti, että se tehtiin täysin puskista ja yllättäen, kaikkien pelisääntöjen vastaisesti, Vapaavuori vastasi.

Suomessa liikaa kuntia

Keskusta-kritiikistään huolimatta Vapaavuori ei kuitenkaan ota vahvaa kantaa siihen, olisiko SDP keskustaa mukavampi hallituskumppani. Hänen mielestään yhteistyö sujuu molempien kanssa tietyissä asioissa.

- Perinteisissä maanomistukseen tai yrittämiseen liittyvissä asioissa olemme selkeästi lähempänä keskustaa kuin demareita. Mutta sitten jos mennään vaikkapa sellaisten kysymysten äärelle, että ymmärretään, että kaupungeissakin on elämää tai että ne pitävät pitkälti Suomea pystyssä, niin tässä olemme selvästi lähempänä demareita, Vapaavuori vertasi.

Vaikka Vapaavuori vakuuttaa, ettei ole ajamassa alas suomalaista maaseutua alas, pitäisi kuntien määrää hänen mielestään karsia rajusti.

- Uskallatko oikeasti väittää, että jos lähdettäisiin nollasta ja asutettaisiin tämän kokoiselle pläntille viisi miljoonaa asukasta, että joku keksisi piirtää 336 kuntaa, tivasi Vapaavuori Haapalalta.

Kuntaliitoksia halajava Vapaavuori myönsi, ettei omankaan kotialueen, pääkaupunkiseudun, toiminta asiassa ole ollut kovin esimerkillistä.

- Ei ole helppoa. Pitää kuitenkin muistaa, että Helsinki on Suomen suurin kunta ja Vantaakin neljänneksi suurin. Ehkä kuitenkaan ensimmäinen ratkaisu ei ole se, että pannaan suurin ja neljänneksi suurin yhteen. Kysymys on yksinkertaisesti siitä, että me tarvitsemme vähemmän kuntia, Vapaavuori summasi.

Katso myös edelliset Politiikkaa Bottalta -jaksot

Katso myös Politiikkaa Länsi-Puotilasta:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme