Mainos
Mainos

Pölyttävien hyönteisten kato uhkaa kesän metsämarjasatoa

Eteläisen Suomen mustikkasato on kärsinyt pahoja hallavaurioita, arvioi Metsäntutkimuslaitos. Muualla Suomessa mustikka ei ehtinyt vielä kukkia ennen toukokuun yöpakkasia ja vauriot ovat toistaiseksi vähäisiä. Täysi arvoitus kesän marjasatojen osalta on kuitenkin pölyttävien hyönteisten paha kato.

- Pölyttävät hyönteiset hävisivät viime kesänä mystisesti. Myös talvehtiminen on ollut vähäistä, koska pörinää ei kuulu maastossa, ihmettelee tutkija Kauko Salo Metsäntutkimuslaitokselta.

Mehiläisten, ampiaisten ja kimalaisten rajuun taantumaan tutkijat eivät ole löytäneet syytä. Ilmiö on havaittu monissa maissa.Yhdeksi syyksi on arvioitu virustautia.

Pölyttäjien puute uhkaa kaikkia metsämarjoja. Pisimmälle on ehtinyt mustikka, joka kärsi eteläisessä Suomessa lisäksi kovista yöpakkasista kukinnan aikana.

- Hallavaurioita on tullut Lounais-Suomessa, Lounais-Hämeessä ja Suomenselän eteläpuolella. Synkän metsän sisällä Keski-Suomessa ja osin myöskin Uudellamaalla saadaan mustikkaa, jos pölytys onnistuu.

Mustikka kukkii juuri nyt Lieksan ja Kokkolan korkeudelle saakka.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 03.06.2008)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme