Mainos

Pomojen palkoissa ei tolkkua - Poliitikot vaativat vappupuheissaan kohtuullisuutta

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen vaatii yritysten palkitsemisjärjestelmiin kohtuullisuutta, reiluutta ja yhteisiä pelisääntöjä. Hän totesi vappupuheissaan, että palkat ja palkitseminen ovat yritysten sisäisiä asioita, mutta niissä epäonnistuminen heijastuu laajalti yhteiskuntaan.

Urpilaisen mukaan kohtuullisuutta ja keskinäistä luottamusta ovat rapauttaneet ahneus ja hyvä veli -verkostot.

Myös eduskunnan puhemies Eero Heinäluoman mielestä kohtuullisuus arvona on vaarassa ylimitoitettujen optioiden, bonusten ja erilaisten ylimmän johdon erikoisjärjestelyjen takia samaan aikaan kun henkilöstöltä vaaditaan uhrauksia.

– Tavallisen työn arvostuksesta on huolehdittava. Katseet kääntyvät tässä asiassa vahvasti paitsi hallitukseen myös työmarkkinajärjestöihin. Kysymys ei ole vain valtionyhtiöistä vaan koko elinkeinoelämän pelisäännöistä. Myös ylimmän johdon palkitsemisjärjestelmistä on nyt voitava keskustella. Työkaluja vaikuttamiseen ovat elinkeinoelämän järjestöjen omat ohjeet, työmarkkinasopiminen ja esimerkiksi yhteistoimintalain mukaiset neuvottelumenettelyt, Heinäluoma totesi vappupuheessaan.

Myös elinkeinoministeri Jyri Häkämies (kok.) haluaa, että yritysjohtajat suhteuttavat palkkapyyntönsä. Häkämies sanoi Kotkassa, että yritysjohdon palkat, bonukset ja varhaiset eläköitymiset eivät ole missään suhteessa saavutettuihin tuloksiin.

Häkämiehen mielestä korkeat palkitsemiset ovat koetelleet suomalaista perinteistä kohtuuden yhteiskuntaa ja loukanneet kansalaisten oikeudentuntoa. Kenenkään työ ei voi olla hänen mukaansa sata kertaa arvokkaampaa kuin arkipäivän puurtajien.

Kiviniemi haukkui hallituksen

Keskustan puheenjohtajan Mari Kiviniemen mielestä hallitus on toiminut demokratiaan sopimattomilla tavoilla.

Kiviniemi moitti vappupuheessaan kunta- ja puolustusvoimauudistuksen valmistelua vakavasti puutteelliseksi. Hänen mukaansa hallitusta eivät kiinnosta uudistusten vaikutukset maan eri osiin. Kiviniemi suomii hallitusta myös lakien yläpuolelle asettumisesta. Hän viittaa Kreikka-vakuussopimuksen salaamiseen.

Niinistö vaati perustuloa

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö palasi vappupuheessaan perustuloon, jota vihreät ajavat. Niinistön mukaan perustulo tekisi kaikenlaisen työn tekemisestä kannattavaa.

– Työelämä on muuttunut myös siten, että pätkä- ja silpputyöt ovat yleistyneet. Suuri osa suomalaisista ottaisi mielellään vastaan säännöllisen ja vakituisen työn, mutta osa myös haluaa tehdä juuri tällaista työtä. Osa myös valitsisi mieluummin lisää vapaa-aikaa kuin lisää palkkaa. Meidän on kyettävä luomaan ratkaisuja, jotka toimivat ja tukevat ihmisiä muuttuneessa työelämässä, Niinistö sanoo.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot