Mainos
Mainos

Pop up -ravintoloilla otetaan kantaa ulkoilmakahviloiden ahdinkoon

Tiukat lupaehdot ovat vaikeuttaneet useamman kahvilayrittäjän bisnestä Helsingissä. Vastikään uutisoitiin kahvila-auto Camionettesta, jonka toiminnalle näytettiin ensin vihreää valoa, mutta yritys kaatui rakennusviraston rattaisiin.

Tänään puolestaan Helsingin Sanomat kertoi, että Töölönlahdella sijaitseva kahvila Tyyni joutuu lopettamaan toimintansa viranomaisten säännösten vuoksi.

Tyynin tapauksessa noin vuoden toiminut kahvila joutui sulkemaan vesikiistan vuoksi. Kahvila oli ottanut aiemmin vetensä letkulla läheisestä rakennuksesta. Vilkkaasti liikennöidyllä kävelytiellä osittain kulkevaan letkuun oli kuitenkin kompastunut kaksi kävelijää ja valituksen jälkeen yrittäjä joutui poistamaan letkun. Tämän jälkeen paikalle ilmestyivät terveysviranomaiset, jotka ilmoittivat, että kahvilaan pitäisi saada juokseva vesi.

Nämä ja monet muut tapaukset ovat saaneet ruohonjuuritason aktivistit liikkeelle. Helsingissä järjestetäänkin toukokuussa Ravintolapäivä, joka on järjestäjien mukaan karnevaali ravintola- ja ruokakulttuurin puolesta.

Tempauksen tarkoituksena on osoittaa, minkälaista potentiaalia ja raikkaita bisnesideoita kaupunkilaisten keskuudesta kumpuaa, jos niille vain annettaisiin mahdollisuus. Karnevaalijärjestelyissä mukana oleva Lilli Kaarakka on itse työskennellyt ravintola-alalla vuosia ja tuntee pienyrittäjien ongelmat.

Pienyrittäjää pompotellaan viranomaiselta toiselle

– Prosessi on todella jäykkä, eikä se jousta nykypäivän tarpeisiin esimerkiksi siinä, mitä lähialueen ihmiset toivovat palveluilta ja mitä he haluavat ostaa, Kaarakka sanoo.

– Tässä Töölönlahden tapauksessa mielenkiintoista on kommunikaatiokatkos kahden viraston välillä. Ensin rakennusvirasto käskee poistamaan vesiputken, ja kun se poistetaan, paikalle ilmestyvät terveysviranomaiset. Se on yrittäjälle aika raskasta ja hidasta toimia tällaisessa viranomaisviidakossa.

Ravintolapäivänä 21. toukokuuta Helsinkiin perustetaan pieniä ravintoloita ja kahviloita ilman lupia - rakkaudesta ruokakulttuuriin. Tilaisuuden Facebook-sivustoilla kerrotaan, että ravintolan voi tällöin perustaa minne tahansa: kotiin, työhuoneelle, puistoon, mattolaiturille - minne vaan.

Miten viranomaiset tähän sitten suhtautuvat?

- Kuten jossain lehtijutussa mainittiin, viranomaiset eivät pysty eivätkä ehdi tarkastaa esimerkiksi kaikkia pieniä nakkikojuja, joita Helsingin kaduille tupsahtaa joka yö. Ehkä meidätkin jätetään rauhaan, Kaarakka pohtii.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme