Mainos
Mainos

Porsaspula uhkaa nostaa joulukinkun hintaa

Lihasikaloiden paheneva porsaspula uhkaa nostaa joulukinkun hintaa.

Joulukinkun hinta uhkaa kohota pilviin koska lihasikalat saattavat joutua odottamaan porsaita eläinvälityksestä jopa kuusi viikkoa . Itikka-osuuskunnan kenttäpäällikön Harri Rosenbergin mukaan porsaspula ei ole ollut aikoihin yhtä pitkäaikainen. Siihen ei ole luvassa helpotusta välttämättä edes ensi vuonna.

-Ensi talvena lihasikalat saattavat joutua tätä menoa pitämään sikaloitaan tyhjillään. Se on myös kustannuskysymys: lämmityksestä on kuitenkin huolehdittava, etteivät putket jäädy, Rosenberg sanoo.

Emakot vähissä

Rosenberg uskoo porsaspulan syyksi harventuneen emakkosikalakannan. Ikärakenne ja maataloustukien epävarmuus ovat saaneet yrittäjiä jättämään ammattinsa. Vielä muutama vuosi sitten sianlihasta oli Euroopassa ylituotantoa ja sianlihan hinnat pohjalukemissa.

-Nyt voi suoraan porsaiden toimitusmäärästä laskea tuotantokapasiteetin. Sianlihan tuotanto on vähentynyt porsaspulan takia, Rosenberg uskoo. Teurastamoiden mukaan porsaspula ei kuitenkaan heijastu joulukinkkumarkkinoille. Atrian tuoteryhmäpäällikkö Pentti Ritala huomauttaa, että kuluvana vuonna vastaavasti myös sianlihan vientitarve on vähentynyt.

-Joka joulu kinkkumarkkinat kuumenevat ja puhutaan, että joulukinkut loppuvat kesken. En muista, että

kuluttaja olisi koskaan jäänyt ilman kinkkua, Ritala sanoo. Koska emakkosikaloihin myytävien porsaiden hinta on noussut, paineet nostaa joulukinkun hintaa ovat suuret.

Lopullisen joulukinkun kilohinnan määrää kauppa. HK Ruokatalon johtaja Raimo Laineen mukaan sianliha on kallistunut vuodessa kymmenen prosenttia. Vielä viime vuonna Suomeen tuotiin edullisia tankalaisia joulukinkkuja. Nyt sianlihan hinnat ovat nousseet muualla Euroopassa vieläkin enemmän kuin Suomessa. Laine uskookin, että ensi joulun tanskalais- ja suomalaiskinkulla ei ole merkittäviä hintaeroja.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot