Mainos
Mainos

Porvoon tuomiokirkon poltto siirtyi syyttäjälle

Syytepäätöksen takaraja on elokuun 16. päivä.

Porvoon tuomiokirkon tuhopolton esitutkinta on valmistunut. Syyteharkinnan tekee Porvoon johtava kihlakunnansyyttäjä Petri Vaaja.

Jutussa on ollut kesäkuusta asti vangittuna 18-vuotias mies. Lisäksi poliisi pidätti toisen nuoren miehen ja nuoren naisen, mutta vapautti heidät myöhemmin. Kolmikkoa epäillään törkeästä tuhotyöstä.

- Epäilykset kohdistuvat kaikkiin kolmeen, mutta tietysti syyttäjä katsoo asiaa tarkemmin, sanoo tutkinnanjohtaja, ylikomisario Bengt Renlund.

- En voi lähteä puhumaan siitä sisällöstä tämän enempää, Renlund lisää.

Kolmikko ilmoittautui itse poliisille teon jälkeisenä iltana ja kertoi olevansa vastuussa kirkon palosta. Poliisi oli jo tuolloin heidän perässään.

Toukokuun lopulla tapahtuneessa palossa tuhoutui esimerkiksi kirkon paanukatto ja kattorakenteet. Lisäksi savu ja noki aiheuttivat vahinkoa sisustukseen.

Syytepäätöksen takaraja on 16. elokuuta.

Arvokkaat urut säilyivät

Porvoon tuomiokirkon jälleenrakennuksen kustannusarvio on yhä epäselvä. Porvoon seurakuntayhtymän asettaman rakennustoimikunnan puheenjohtaja Pehr Sveholm kertoo, että varmuutta kustannuksiin saadaan syyskuussa.

Ennen sitä kustannuksiin on hänen mukaansa mahdotonta ottaa kantaa. Seurakuntayhtymä saattaa esittää vaateita tuhotyön tekijöille.

Työt osittain tuhoutuneessa tuomikirkossa jatkuvat edelleen.

- Meillä on arkkitehti, rakennussuunnittelija ja konservaattori, jotka työskentelevät tiiminä ja kartoittavat vahinkoja. Nyt on varmistunut se, että urut ovat säilyneet vahingoittumattomina, mikä on todella ilahduttavaa, koska ne ovat todella arvokkaat, Sveholm kertoo.

Tuomiokirkko oli vakuutettu 4,6 miljoonan euron arvosta.

- Olemme käyneet neuvotteluja vakuutusyhtiön kanssa, eikä korvausten kanssa ole ongelmia, sanoo Sveholm.

Lisäksi varoja haetaan muun muassa keräyksellä ja Kirkkohallitukselta.

Porvoon tuomiokirkko pyritään saamaan korjatuksi vuoden 2008 loppuun mennessä, jotta se olisi valmiina Porvoon valtiopäivien 200-vuotisjuhlallisuuksiin maaliskuussa 2009.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme