Mainos
Mainos

Porvoossa havaittu mahdollinen ilmatilaloukkaus

Venäläinen sotilaskuljetuskone tunkeutui Suomen ilmatilaan kilometrin verran.

Porvoon edustalla havaittiin tänään mahdollinen ilmatilan loukkaus, tiedottaa puolutusministeriö.

Venäläinen Antonov-72-tyyppinen sotilaskuljetuskone käväisi Suomen ilmatilassa noin kello 14 ja pysyi Suomen ilmatilassa minuutin ajan. Se tunkeutui ilmatilaan puolustusministeriön mukaan kilometrin verran.

Puolustusministeri Seppo Kääriäinen painottaa, että tilanteessa edetään protokollan mukaan.

- Rajavartiolaitoksella on tutkimusvastuu, ja se tekee työt selväksi saamansa materiaalin pohjalta. Sitten selviää, mistä tapauksesta on kysymys. Jos on aihetta, asiasta tiedotetaan lisää. Ja jos on todella aihetta, niin sitten toiminta on ulkoministeriön vastuulla, Kääriäinen painottaa.

Epäilty ilmatilan loukkaus on varsin samanlainen kuin viime elokuussa havaittu vieraan vallan koneen luvaton vierailu. Silloin pääministeri Matti Vanhanen arvioi loukkauksen olleen harmillinen yksittäistapaus.

- Jos tämä varmistuu havaintojen mukaiseksi tapaukseksi, niin pidän sitä yhä yksittäistapauksena. Nythän on ollut pitkä rauhallinen kausi, viime keväästä saakka. Tapaus pitää tietysti selvittää asiaan kuuluvalla tavalla, Kääriäinen summaa.

Konetyyppi voidaan varustaa valvontavälinein

Suomi tyytyi viime elokuussa Venäjän esittämään anteeksipyyntöön elokuisesta ilmatilan loukkauksesta. Sitä edeltävänä talvena ja keväänä Suomen ilmatilaa laskettiin loukatun noin 15 kertaa puolen vuoden sisällä.

Viime marraskuussa Venäjän ilmavoimat kertoivat saaneensa uudet ohjeet, joissa käskettiin välttämään muiden valtioiden ilmatilojen loukkaamista.

Nyt ilmatilan loukkauksesta epäilty Antonov-72-kone on venäläisvalmisteinen sotilaskuljetuskone. Perusmallin lisäksi Venäjällä on Antonov-72P-malli, joka on suunniteltu meripartiointiin ja voidaan varustaa hyökkäysasein sekä valvontavälinein.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme