Mainos
Mainos

Porvoossa saastunut omakotitaloalue

Omakotialueelta Porvoosta on löytynyt syöpää aiheuttavia jätteitä.

Omakotialueelta Porvoon Tolkkisista on löytynyt öljyä ja raskasmetalleja sekä vaarallisia PAH-yhdisteitä, jotka suurina pitoisuuksina aiheuttavat syöpää.

Kaupunki aloittaa alueen siivouksen ensi vuonna ja maksaa mahdollisia korvauksia ainakin yhdelle omakotitalolle. Asukkaat vaativat siivousta mitä pikimmiten ja vahingonkorvauksia kaikille alueella asuville.

Saastuneen alueen vaikutusalueella asuu 80 perhettä, viimeiset talot valmistuivat 90-luvun lopulla. Asukkaiden vaatimuslistalla on alueen puhdistaminen ja vahingonkorvausvaatimukset.

Porvoon kaupunki aikoo siirtää saastuneen maan pois alueelta. Alustava kustannusarvio on 2 miljoonaa euroa.

Suomessa arvioidaan olevan yli 20 000 mahdollisesti saastunutta aluetta. Helsingin Myllypurossa ympäristökatastrofi johti asukkaiden evakuointiin ja talojen purkuun 90-luvulla. Asuinalue oli rakennettu kaatopaikan päälle, nyt talojen tilalle tulee puisto.

Lappeenrannan Huhmarniemestä löytyi puolestaan pari vuotta sitten Lauritsalan sahan jäljiltä dioksiinia ja furaania. Omakotitalot ovat nyt paketissa ja saastunutta maata korjataan pois. Alueelliset ympäristökeskukset tekevät vuosittain runsaat kolmisensataa puhdistuspäätöstä. Töihin kuluu 30-40 miljoonaa euroa vuodessa.

Porvoon Tolkkistensaaren omakotialueen asukkaat ovat keränneet nimilistan yhteistä maanvaihtovaatimusta varten. Asiasta lisää huomisessa Iltalehdessä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot