Mainos
Mainos

Postimyynnistä ostetusta alkoholista maksettava veroa

EY-tuomioistuimen päätöksen jälkeen verolta välttyy vain, jos ulkomailta hankitut alkoholituotteet kuljettaa kotimaahan itse.

Omaan kulutukseen tarkoitettu alkoholi on jatkossakin haettava toisesta EU-maasta itse, mikäli haluaa välttää kotimaan verot. EY-tuomioistuimen tämänpäiväinen päätös tarkoittaa, ettei halpaa juomaa saa ulkomailta suoraan kotiovelle esimerkiksi puhelimitse tai internetin kautta tilaamalla.

Tuomioistuimen ratkaisu liittyy hollantilaisen yksityishenkilön valitukseen. Viiniä Ranskasta itselleen tuottanut mies ei hyväksynyt Hollannin aikeita periä juomista veroa.

Oikeus pysytti nykyisen käytännön, jonka mukaan tuontimaksut voi välttää vain hakemalla itse omaan kulutukseen tarkoitetut juomat.

Tuomioistuimen julkisasiamies oli esittänyt päinvastaista ratkaisua. Hän katsoi, ettei lisäveroja saa enää periä, vaikka tilauksen toimittaisikin perille esimerkiksi kuljetusliike.

Tuomioistuimen päätös oli helpotus monille jäsenmaille, jotka pelkäsivät alkoholin tuomien verotulojen kuihtuvan kaikkiaan jopa satoja miljoonia euroja vuodessa.

Tullin valmisteveroasiantuntijan Markus Teräväisen mukaan taas julkisasiamiehenkään esittämä ratkaisu ei olisi tuonut toteutuessaan nykykäytäntöön mitään suurta muutosta. Teräväisen arvioin mukaan se olisi lisännyt jonkin verran yksityishenkilöiden alkoholitilauksia EU:n itäosista, jotka nyt ovat harvinaisia.

Teräväinen ei näe muutenkaan mitään mullistavaa EY-tuomioistuimen päätöksessä. Se vain vahvistaa Teräväisen mukaan käytännön, joka on ollut voimassa tähänkin saakka EU-maissa.

Lue myös:

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot