Mainos
Mainos

Potilaat yhä useammin väkivaltaisia

Hoitoon tyytymättömät potilaat käyttäytyvät yhä väkivaltaisemmin, kertoo Tehyn jäsentutkimus. Joka neljättä tehyläistä on lyöty tai potkittu.

Hoitoon tyytymättömät potilaat ja heidän omaisensa käyttäytyvät yhä useammin väkivaltaisesti. Hoitoalalla sattuu ylipäätään aiempaa enemmän uhkaavia tilanteita, ilmenee TNS Gallupin tekemästä Tehyn jäsentutkimuksesta.

Selvä muutos näkyy siinä, ketkä tähän väkivallan käyttöön syyllistyvät. Eniten on lisääntynyt potilaiden omaisten ja hoitoon tyytymättömien asiakkaiden uhkaava käytös. Yleensä väkivaltaisina pidetyt mielenterveys- ja dementiapotilaat ovat sen sijaan aiheuttaneet aiempaa vähemmän uhkaavia tilanteita.

Töniminen, tyrkkiminen, nimittely ja uhkailu ovat lisääntyneet etenkin terveyskeskuksissa, joissa pitkät jonotusajat lisäävät potilaiden lisäksi omaistenkin kiukkua.

Terveyskeskusten vuodeosastoilla potilaiden ja omaisten hermoja koettelee mm. hoitajien ajan puute, sanoo asiamies Irmeli Vuoriluoto Tehystä.

Tutkimuksen mukaan joka toinen tehyläinen on kokenut nimittelyä tai arvostelua ja kahta viidestä on uhkailtu. Joka neljättä tehyläistä on lyöty tai potkittu. Sen sijaan sellaisia tehyläisiä, jotka eivät ole koskaan joutuneet väkivallan kohteeksi, on entistä vähemmän. Edellinen vastaava tutkimus tehtiin vuonna 1999.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 16.10.2004)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot