Mainos
Mainos

Potilaiden hoitoa arvioivat automaatit lisääntyvät

Automaattien avulla seurataan toimenpiteiden onnistumista ja komplikaatioriskejä.

Potilaiden hoitoa jälkeenpäin arvioivista automaateista on tulossa terveydenhuollon arkipäivää, ennustaa Kuopion yliopiston yleislääketieteen professori Olli-Pekka Ryynänen.

Savon Sanomien haastatteleman Ryynäsen mukaan automaatit voivat yleistyä, kun sähköinen potilastietojärjestelmä kattaa koko maan vuonna 2011.

Automaattien avulla voidaan seurata toimenpiteiden onnistumista ja komplikaatioriskejä, sekä tarkastella kuolintodistuksia.

Maailmalla seurantaa on ollut jo kauan. Yhdysvalloissa on käytössä "suojelusenkeleiksi" kutsuttuja ohjelmia, jotka tarkkailevat potilaalle tehtäviä hoitotoimenpiteitä ja hälyttävät inhimillisten virheiden kaltaisista poikkeamista.

Englannissa taas on käytössä tekoälyjärjestelmä, joka etsii epäilyttävyyksiä kuolinsyytodistuksista.

Suomen lääkäriliitto on toivonut reseptien valvontaan tarkoitettua hälytysjärjestelmää, joka hälyttäisi potilaalle sopimattomista lääkkeistä ja vaarallisista lääkeyhdistelmistä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme