Mainos

Potilaiden karkailu laitetaan kuriin turvatekniikalla ja uusilla pelisäännöillä

Potilaiden karkailuun herännyt Sosiaali- ja terveysministeriö on valmistelemassa uusia ohjeistuksia, jotta esimerkiksi huonon muistin vuoksi koti-ikävää potevat vanhukset saataisiin pysymään hoidossa.

- Mielenterveyspuolella on hyvin tarkkaan määritelty, milloin voidaan tehdä suljetulle osastolle otto, tai potilaan turvallisuuden takaamiseksi sitomista. Nyt on selvästi tarve saada ohjeet, joilla estetään myös esimerkiksi ruumiillisessa sairaanhoidossa olevan sekavan vanhuksen lähteminen etsimään kotiaan, kertoo lääkintäneuvos Timo Keistinen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Ministeriössä potilaiden karkailuun havahduttiin, kun terveyskeskuksista ja sairaaloista alettiin saada paremmin tilastoitua tietoa vaaratilanteista. Ongelma näkyy erityisesti sairaaloissa ja terveyskeskuksissa, joissa liikkuminen on potilaan oikeuksien vuoksi vapaata.

- Karkailua tapahtuu viikottain. Etsintä on hirveän työlästä ja sitoo paljon resursseja. Turvallisuustekniikalla näitä voidaan estää, mutta sekin on kustannuskysymys, kertoo Helsingin yliopistollisella keskussairaalalla toimiva turvallisuuspäällikkö Seppo Ronkainen.

Tällä hetkellä toimenpiteet karkailun estämiseksi ovat jokaisen yksikön omalla vastuulla. Hyksissä valvontalaitteet on keskitetty neurologiselle puolelle, jossa muistiongelmat aiheuttavat eniten karkailua. Keistisen mukaan yleisiä ohjeita ollaan valmistelemassa myös lainsäädäntötasolla, mutta konkretiaa niissä ei vielä ole.

Dementiakodeissa karkailu hallitaan jo

- Meillä turvataan asukkaiden oleskelu sillä tavalla, että ovet on lukossa ja koodilla avattavissa, kertoo Tutkimus- ja kuntoutusyksikkö Karpalokodin johtaja Seija Mustaparta.

Lisäksi sisätiloissa on liiketunnistimet, joilla varmistetaan turvallinen liikkuminen. Valvontakamerat seuraavat tilannetta yleisissä tiloissa ja ulko-ovilla. Vaikka valvonta voi vaikuttaa tiukalta, se on myös Suomen Dementiayhdistyksen toiminnanjohtajana toimivan Mustaparran mukaan välttämätöntä potilaiden turvallisuuden kannalta.

- Kaikille se kerrotaan ja kaikki sen hyväksyvät, Mustaparta toteaa.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot