Mainos
Mainos

Potilas jonossa kuukausia, sairaala sai harvinaisen huomautuksen

Hoidon viivästyminen on tuonut harvinaisen huomautuksen Pirkanmaan sairaanhoitopiirille lainvastaisesta menettelystä. Potilas joutui jonottamaan yli kymmenen kuukautta pääsyä leikkaukseen Tampereen yliopistolliseen sairaalaan.

Eduskunnan oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio arvostelee Pirkanmaan sairaan-hoitopiirin kuntayhtymää hitaudesta.

Potilaan lähete oli tullut Tampereen yliopistolliseen sairaalaan tammikuun loppupuolella 2007. Leikkaushoito oli todettu tarpeelliseksi, ja potilas oli laitettu leikkausjonoon. Leikkauksen pääsyn tavoiteajaksi oli asetettu kaksi kuukautta. Potilas leikattiin kuitenkin vasta marraskuun lopussa 2007.

Oikeusasiamies Paunio korostaa ratkaisussaan potilaan kanteluun, että kun hoito on todettu lääketieteellisesti tarpeelliseksi, on arvioitava hoidon tarpeen kiireellisyys ja aloitettava hoito siihen nähden kohtuullisessa ajassa.

Harkittaessa, mikä on kohtuullinen aika, on otettava huomioon potilaan terveydentila, todennäköinen taudin-kulku ja esimerkiksi työkyvyn palautuminen. Joka tapauksessa potilaan tulee lain mukaan päästä hoitoon viimeistään kuuden kuukauden kuluttua siitä, kun hoidon tarve on todettu. Jos kuntayhtymä ei pysty itse tarjoamaan potilaalle hoitoa tässä ajassa, sen on hankittava hoito muilta palvelun tuottajilta.

Oikeusasiamiehen saaman selvityksen mukaan potilaalla oli ollut vaikeita kipuja eikä hän niiden vuoksi pystynyt juurikaan työhönsä. Tampereen yliopistollisessa sairaalassa hänen hoidon tarpeensa olikin arvioitu huomattavasti kuutta kuukautta lyhyemmäksi, kun tavoiteajaksi leikkaukseen pääsylle oli esitetty kaksi kuukautta.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä ei kuitenkaan järjestänyt potilaalle hoitoa tässä ajassa eikä hoitotakuun enimmäisajassa, kuudessa kuukaudessakaan. Se ei myöskään hankkinut potilaalle hoitoa muulta palvelun tuottajalta.

Oikeusasiamies toteaa, että kuntayhtymä laiminlöi näin lakisääteisen velvollisuutensa. Hän on antanut kuntayhtymälle huomautuksen sen lainvastaisesta menettelystä.

Johtajaylilääkäri pahoittelee

TAYSin johtajaylilääkäri Matti Lehto pitää sairaalan saamaa huomautusta aiheellisena. Myös lääninhallitus oli kiinnittänyt aikaisemmin sairaalan jonoihin huomiota.

- Neurokirurgiassa toteutuu nyt lain mukainen kuuden kuukauden maksimiodotusaika. Vuosi sitten tilanne ei ollut näin hyvä, Lehto kertoo MTV:n uutisille.

Lehto pitää hoitotakuulakia erinomaisena asiana.

- Hoitotakuu on dramaattisesti parantanut potilaiden työkykyä sekä muunmuassa estänyt eläkkeelle siirtymisiä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme