Mainos

Potilasasiakirjojen merkinnät usein puutteellisia

Eduskunnan oikeusasiamies muistuttaa, että potilaskirjat ovat tärkeitä mahdollisten potilasvahinkojen arvioinnissa.

Potilasasiakirjojen merkinnät ovat eduskunnan oikeusasiamiehen Riitta-Leena Paunion mielestä usein puutteellisia. Joskus ne puuttuvat kokonaan. Jos asiakirjoista ei selviä, miten potilasta on hoidettu, ei oikeusasiamieskään pysty voi arvioimaan, onko potilas saanut hyvää hoitoa.

Oikeusasiamies on jo useaan otteeseen kiinnittänyt huomiota puutteellisiin potilasasiakirjamerkintöihin. Nyt hän pyytääkin Terveydenhuollon oikeusturvakeskusta puuttumaan asiaan.

Paunio on huomannut myös, että hoitoratkaisuja ei aina perustella. Potilasasiakirjoista ei esimerkiksi aina selviä, miksi potilasta ei ole elvytetty tai miksi lääkitystä on vaihdettu. Myös konsultoinnit ja hoitoneuvottelut saattavat jäädä merkitsemättä.

Erityisen puutteellisesti on kirjattu potilaan ja hänen omaistensa kanssa käytyjä keskusteluja sellaisen tilanteen varalta, että potilas ei enää pystyisi itse päättämään hoidostaan.

Asiakirjat tärkeitä vahinkojen arvioinnissa

Potilasasiakirjat ovat tärkeitä myös mahdollisten potilasvahinkojen arvioinnissa, Paunio muistuttaa. Niiden pohjalta voidaan arvioida hoitoon osallistuneiden ammattihenkilöiden toiminnan asianmukaisuutta.

Oikeusasiamies korostaa, että potilasasiakirjojen avulla pitäisi pyrkiä parantamaan hoidon jatkuvuutta ja tiedonvälitystä potilaan terveydentilasta ja hoidosta. Niiden kautta tieto potilaan hoidosta siirtyy myös mahdolliseen seuraavaan hoitopaikkaan. Asianmukaiset ja virheettömät merkinnät vahvistavat sekä potilaan että henkilökunnan oikeusturvaa. Ne edistävät myös luottamuksellisten hoitosuhteiden syntymistä.

Potilasasiakirjojen laatimista koskevat säännökset ovat oikeusasiamiehen mielestä jo selkeät, yksiselitteiset ja täsmälliset.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot