Mainos
Mainos

Potilasasiamiehet kaipaavat lisää koulutusta

Osa yksityisen sektorin potilasasiamiehistä ei edes tiennyt nimityksestään.

Osa potilasasiamiehistä uhkaa luhistua työtaakkansa alle. Samaan aikaan toiset pyörittelevät peukaloitaan. Etelä-Suomen lääninhallituksen selvityksessä potilasasiamiesten suurimmiksi ongelmiksi nousivatkin liian suuri työmäärä ja koulutuksen puute.

Työt jakautuvat epätasaisimmin julkisen ja yksityisen terveydenhuollon välillä. Osa yksityisen puolen potilasasiamiehistä ilmoitti selvityksessä, ettei heillä ollut yhtään tapausta vuoden 2006 aikana. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin yhteydenottoja tuli samana vuonna yli 5000.

Yksityisen puolen tilanne saattaa lääninhallituksen mukaan selittyä osittain sillä, että yksityiset paikat eivät juuri kerro potilasasiamiehistään. Selvityksessä kävi ilmi myös se, että osa yksityisen sektorin potilasasiamiehistä ei edes tiennyt nimityksestään.

Potilasasiamies siinä sivussa

Lääninhallituksen mukaan potilasasiamiehen hommia tehdään varsin usein muun työn ohella. Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella useat potilasasiamiehet toimivat myös sosiaalityöntekijöinä.

Mäntsälässä sekä potilasasiamiehenä että sosiaalityöntekijänä työskentelevän Aino Laakson mielestä kahden pestin yhdistäminen ei ole liian raskasta. Viime vuonna potilasasiamies Laaksolle tuli suunnilleen kaksikymmentä yhteydenottoa.

Hän kokee kuitenkin, että koulutusta voisi olla enemmän.

-Vuosittain järjestettävät potilasasiamiespäivät ovat hyviä, mutta todella massiivisia kahden päivän koulutuksia, Laakso kertoo.

Hänen mielestään potilasasiamiespäivien lisäksi pitäisi järjestää myös lyhyempiä koulutuksia, joissa pureuduttaisiin vain tiettyihin ongelmiin. Lisäksi Laakso toivoo lisää yhteistyötä muiden potilasasiamiesten kanssa.

-Meillä oli aikaisemmin tällä alueella enemmän yhteistoimintaa, mutta nyt se on varmaan työkiireiden ja työntekijöiden vaihtuvuuden takia jäänyt. Vaihdamme erään toisen potilasasiamiehen kanssa säännöllisesti kuulumisia. Muutoin yhteistyö jää aika vähäiseksi, Laakso pohtii.

Vaativaa työtä

Kahdeksan vuotta Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa potilasasiamiehenä ollut Elina Lohva pitää työtään vaativana. Toisin kuin useat lääninhallituksen selvitykseen osallistuneet potilasasiamiehet, Lohva ei koe olevansa ylityöllistetty.

Aikaisemmin röntgenosaston ylihoitajana toiminut Lohva on kouluttautunut työnsä ohella terveydenhuollon maisteriksi ja suorittanut kursseja oikeustieteellisessä tiedekunnassa.

Hyvän potilasasiamiehen on tunnettava oma organisaationsa ja terveydenhuoltoon liittyvät lait. Sen lisäksi takataskusta täytyy löytyä työkokemusta terveydenhuollossa.

Lohva kuitenkin ymmärtää, ettei pienemmissä paikoissa ole välttämättä samanlaisia mahdollisuuksia perehtyä asiaan.

-Tämä on aika iso kakku otettavaksi pienissä yksiköissä. Jos tapauksia ei tule paljon, silloin se neuvominen on vähän kapeampaa, Lohva arvelee.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme