Mainos
Mainos

Potilasjonojen purku vuosien projekti

Sairaanhoitopiirit pohtivat erilaisia keinoja potilasjonojen lyhentämiseksi. Viisi kuukautta kestänyt lääkärilakko kasvatti jonoja ja niiden purkaminen saattaa kestää jopa vuosia.

Lääkärien lakon aikana syntyneitä potilajonoja yritetään purkaa eri tavoin eri puolilla maata. Oulussa ruuhkautunutta tilannetta puretaan normaalityönä. Tampereella haetaan helpotusta pahimpiin jonoihin ostamalla leikkauksia ulkopuolelta: noin 50 tekonivelleikkausta ja 40 sydämen sepelvaltimon ohitusleikkausta ostetaan yksityisistä sairaaloista. Uudellamaalla jonoja puretaan normaalitöiden ohella todennäköisesti ylitöinä

- Me olemme tiedustelleet kunnilta, että ovatko he valmiita ylitöinä purkamaan näitä jonoja. Mutta korostaisin, että me puretaan hyvin paljon jonoja ihan normaali työnäkin. Esimerkiksi lasten kitarisaleikkausjonot on tarkoitus purkaa jo tänä syksynä aivan normaalityönä. Kirurgian jonoja on tarkoitus purkaa vuokraamalla Malmin sairaalasta ja Kätilöopistolta yksi leikkaussali ja tehdä siellä purkuja ihan normaalityönä, sanoo Toimitusjohtaja Lauri A. Laitinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.

Myös yksityissairaaloista on pyydetty tarjouksia, päätöksiä on luvassa ensi viikolla.

Erityisaloilla jonoja

Lakon aikana jonot pitenivät merkittävästi varsinkin tiettyjen erityisalojen kohdalla. Esimerkiksi tekonivel-,

silmä-, korva- ja neurokirurgian erikoisaloilla jonot pitenivät muita enemmän.

Arviot siitä, miten kauan jonojen purkaminen kestää, vaihtelevat suuresti. Oulussa uskotaan, että normaali-tilanteeseen päästään vasta vuonna 2003, Pirkanmaalla arvioidaan, että aikaa menee vähintään vuosi, samansuuntainen arvio on Uudellamaalla.

Jonojen purkamiseen vaikuttavat niin sairaaloiden kuin sairaanhoitopiirinkin resurssit. Osassa maata jonojen lyhentämistä hidastaa lääkäripula.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme