Mainos

Potilasvahingoissa eroja

MTV:n uutisten tekemän selvityksen mukaan potilasvahinkoja sattuu joissakin sairaaloissa jopa kuusi kertaa enemmän kuin toisissa.

MTV:n uutiset on selvittänyt, missä sairaaloissa tapahtuu eniten potilasvahinkoja suhteutettuna toimenpiteiden määrään. Erot sairaaloiden välillä ovat suuria: potilasvahinkoja sattuu joissain sairaaloissa jopa kuusi kertaa enemmän kuin toisissa.

Viime vuonna potilasvahinkoilmoituksia tehtiin lähes 8 000. Korvauksia sai vain joka neljäs hakija. MTV:n uutiset selvitti potilasvahinkojen määrän alue- ja keskussairaaloissa. Vahinkojen määrä suhteutettiin toimenpiteiden määrään. Eniten vahinkoja sattuu leikkaus- ja nukutustoimenpiteissä.

Mukaan on otettu vain vakavat vahingot, joista potilas on myös saanut korvausta. Luvut perustuvat potilasvakuutuskeskuksen viime ja toissa vuonna käsittelemiin valituksiin.

Suhteellisesti eniten vahinkoja sattui Kuusankosken aluesairaalassa, Valkeakosken sairaalassa ja Mikkelin keskussairaalassa. Näissä kaikissa potilasvahinkoja sattui viidessä toimenpiteessä tuhannesta. Kuusankoskella arvioidaan, että selitys ykkössijaan on tilastollinen harha. Sairaalan johtava ylilääkäri Kalevi Karjalainen arvioi myös, että heidän sairaalassaan potilaita nimenomaan kannustetaan tekemään vahinkoilmoitus epäselvissä tapauksissa.

(MTV3)

Suomessa käytössä oleva potilasvahinkojen korvausjärjestelmä on varsin ainutlaatuinen. Saman kaltainen järjestelmä on käytössä vain Pohjoismaissa. Muualla potilaan on haettava korvauksia oikeusteitse, sanoo Töölön sairaalan (HUS) vastaava ylilääkäri Eero Hirvensalo.

(Huomenta Suomi 24.09.2002)


-Yksi syy siihen, miksi potilasvahinkoja korvataan suhteellisen vähän, johtuu sairaskertomusten epämääräisyyksistä, väittää Suomen Potilasliiton toiminnanjohtaja Anneli Juutinen. Usein myös asiantuntijalausunnot ovat keskenään ristiriitaisia, hän huomauttaa.

- Lääketieteelliset syy- ja seuraussuhteet ovat hyvin vaikeasti arvioitavissa, varsinkin jos asian käsittely vie vuosia, toteaa Potilasvakuutuskeskuksen korvauspäällikkö Reima Palonen.

(Huomenta Suomi 24.09.2002)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot