Mainos
Mainos

Potkukelkat jääneet leutojen talvien jalkoihin

Suomessa kelkkailu on vähentynyt roimasti kahdenkymmenen vuoden aikana. Sen sijaan ulkomaille viedään lisääntyvässä määrin kelkkoja.

Leudot talvet ja teiden hiekoittaminen ovat käyneet perinteisen potkukelkan suosion päälle. Potkukelkkojen valmistus on pudonnut neljännekseen siitä, mitä se vielä 1980-luvulla oli.

- Vielä 80-luvulla teimme noin 80 000 potkukelkkaa vuodessa. Kun hiekoituslaki tuli voimaan, määrät putosivat noin 20 000:een, kertoo potkukelkkoja valmistavan E.S.Lahtinen Oy:n toimitusjohtaja Raimo Lahtinen.

Nyttemmin 80-luvun hiekoituslakia on muutettu. Uusi hiekoituslaki antaa kunnille vapauden päättää hiekoitetaanko kevyenliikenteen väylä puoleksi vai kokonaan. Sekään ei ole nostanut potkurin suosiota uuteen kukoistukseen. Tosin syytä löytyy myös vähälumisista ja leudoista talvista.

-Kaksi viimeistä talvea ovat olleet todella huonoja potkukelkkavuosia. Vuonna 2007 valmistus putosi noin 40 prosenttia eli teimme 12 000 potkuria. Nyt näyttää, että kuluvasta vuodesta tulee samanlainen, Lahtinen kertoo.

Pakkasten ajankohta määrää kauppaa

Potkurikaupassa ollaan kauppiaiden ja säiden armoilla. Mitä myöhemmin talvi ja pysyvä lumi tulee, sitä ikävämpi tilanne se potkukelkkailulle on. Lahtisen mukaan parasta olisi, jos talvi tulisi mahdollisimman aikaisin.

- Jos joulu pääsee tulemaan ennen pakkasia, se hyydyttää potkurikaupan lähes tyystin. Tilanteeseen vaikuttaa myös sekin, että Suomessa kauppiaat tilaavat tuotteensa hyvissä ajoin ennen joulua, toimitusjohtaja pohtii.

Säiden oikullisuus on pakottanut potkuritehtailijan kehittämään uudenlaisia malleja perinteisestä jalaksilla liikkuvasta menopelistä. Lahtinen kertoo, että jo 90-luvulla potkurille laitettiin pyörät jalasten alle. Potkuri muuttui potkulaudaksi, potkupyöräksi ja nyttemmin citypotkuriksi.

-Vaikka tässä on pari huonoa talvea takana, niin kyllä me vielä perinteiseen potkukelkkaan uskomme, Lahtinen naurahtaa.

Lahtisen uskoa tukee se, että potkukelkat tekevät kauppansa lisääntyvässä määrin ulkomailla. Etelä-Pohjanmaalta Nurmon Kourasta tehdyistä potkureista noin 10 prosenttia lähtee Ruotsiin, Kanadaan, Amerikkaan sekä Venäjälle.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme