Mainos
Mainos

Pöyristyttäviä murhia sulavasti kerrottuna

Ferninand von Schirach: Rikoksia

Arvio: Pertti Nyberg

(Atena 2012)

Saksalainen puolustusasianajaja kertoo lyhyissä tarinoissaan mitä pöyristyttävimmistä rikostapauksista. Kirjoittajan mukaan jokainen tarina on tosi.

Lääketieteen tohtori kuuntelee vaimonsa nalkutusta neljä vuosikymmentä ja kopauttaa tämän lopulta kirveellä hengiltä. von Schirach käy läpi rakastumisen, valojen vannomisen ja apean yhteiselämän, joka päätyy lopulta onnettomasti. Tuomio on kuitenkin varsin yllättävä. Kaikki tuntuvatkin nimittäin ymmärtävän tappajaa.

Kerrotuissa rikostapauksissa toistuvat usein sperma ja raha. Yhdessä tarina huoraamaan ryhtynyt opiskelijaneito on kalautettu kuoliaaksi, toisessa kansanedustaja kuolee sydänkohtaukseen ilotytön alle ja ilotyttörakastaan suojeleva poikaystävä sahaa ruumiin osiksi. Tai mitä pitäisi ajatella nuoresta miehestä, jolla on taipumusta ihmissyöntiin?

Rikoksien taustalla on milloin mitäkin: ankea lapsuus, sota kotimaassa, mielenhäiriö, mustasukkaisuus, päähänpisto - kirjo on laaja.

Kirjansa eräänlaiseksi motoksi kirjoittaja on ottanut tuomarina toimineen isoisänsä viimeisen viestin: "Useimmat asiat ovat monimutkaisia ja syyllisyys on visainen kysymys". Tämän kirjoitettuaan isoisä tappoi itsensä, koska oli kertomansa mukaan saanut tarpeekseen kaikesta.

Vaikka tarinat ovat hirveitä, ne on kirjoitettu todella sulavasti ja usein näitä ihmisiä ymmärtäen. Kirjoittaja kertoo rikostapauksista kuin olisi ollut kärpäsenä katossa tai peräti surmaajien pään sisällä. Kiitokset hyvästä suomennoksesta Raija Nylanderille.

Kirjoittaja on MTV3:n uutistuottaja.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme