Mainos
Mainos

Presidentillä hurjat 78 prosentin luottamuslukemat – seuraavaksi luotetuin taho kaukana perässä

Lähes 80 prosenttia suomalaisista luottaa presidenttiin. Sen sijaan luottopulasta kärsii oppositio, johon luottaa vain neljännes Kunnallisalan kehittämissäätiön Ilmapuntari-tutkimukseen osallistuneista.

Tutkimukseen vastanneista presidenttiin luottaa erittäin tai melko paljon 78 prosenttia. Luottamus eduskuntaan ja hallitukseen on alle puolet siitä ja oppositioon luottaa vain reilu neljännes.

Vahvinta presidenttiin luottamus on kokoomuksen ja keskustan edustajilla. Lisäksi presidenttiin luottavat myös eläkeläiset. Heikointa luottamus on työttömien ja vasemmistoliittolaisten keskuudessa.

Toiseksi vahvinta kansalaisten luottamus on tiedotusvälineisiin, johon luottaa 56 prosenttia vastanneista. Tiedotusvälineitä ei kansalaisten kannan perusteella voi epäillä hallituksen äänitorveksi. Luottamus on suurempaa oppositio- kuin hallituspuolueiden keskuudessa.

Suurinta luottamus mediaan on vihreiden jäsenten keskuudessa. Kriittisimpiä ovat perussuomalaiset.

Kannattamaansa puolueeseen luottaa reilu puolet suomalaisista. Valtaosa vasemmistoliiton, keskustan, kokoomuksen, vihreiden luottaa ainakin melko paljon kannattamaansa puolueeseen. SDP:n ja perussuomalaisten kannattajien keskuudessa on eniten niitä, joiden luottamus kannattamaansa puoluetta kohtaan rakoilee.

Enemmän kuin kaksi viidestä luottaa erittäin tai ainakin melko paljon kirkkoon.

Ay-liikkeeseen luottavat eniten SDP:n, SAK:n ja vasemmistoliiton sekä vähiten kokoomuksen kannattajat.

Keskustalaiset luottavat hallitukseen 

Eduskuntaan luottavat eniten keskustan kannattajat. Heikointa luottamus on perussuomalaisten keskuudessa.

Maan hallitukseen luottavia on reilu kolmannes. Erityisen vahvaa luottamus on keskustan ja kokoomuksen piirissä. Vähiten hallitukseen luottavat vasemmiston ja SDP:n kannattajat.

Luottamuslistan tyveen asettuvat oppositiopuolueet. Oppositioon luottaa väestöstä erittäin tai melko paljon ainoastaan noin viidesosa kansalaisista. Oppositiopuolueiden kannattajistakaan puolet ei juurikaan luota oppositioon.

Tutkimusta varten haastateltiin tuhat suomalaista joulukuun alussa. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.  

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot