Mainos
Mainos

Presidentin valtaoikeuksista sopu

Hallitus ja oppositiopuolue SDP ovat päässeet sopuun kiistellyistä presidentin valtaoikeuksista eduskunnan perustuslakivaliokunnassa. SDP:n mukaan uusi ehdotus säilyttää presidentin edelleen ulkopoliittisena johtajana.

Presidentin ja hallituksen mahdollisissa kiistatilanteissa uusi ehdotus on se, että asiasta päätetään suuressa salissa selonteolla, eikä tuomariksi joudu joku eduskunnan valiokunnista.

- Hallituksen on noudatettava tätä eduskunnan kantaa ja sen on tehtävä samansisältöinen esitys kuin tuo täysistunnon kanta on. Jos eduskunta menettelee tällä tavalla, presidentin on pakko hyväksyä tuo ehdotus, toteaa perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi.

Lissabonin sopimuksen myötä EU:n huippukokouksissa on istunut yksiselitteisesti pääministeri. Presidentille jätetään kuitenkin ovi raolleen - lähinnä EU:n ja sen ulkopuolisten maiden kokouksiin.

Sasi korostaa, että osallistuminen on kiinni hallituksen tahdosta.

- Se on valtioneuvoston harkinnassa. Presidentti voi tietysti keskustella pääministerin kanssa, mutta kyse on nimenomaan valtioneuvoston päätöksestä

Presidentti säilyy myös mukana päättämässä kriisinhallintehtäviin lähdöstä. Perustuslakivaliokunnan lopullinen mietintö valmistuu parin viikon kuluttua.

(MTV3)

Katso Eeva Lehtimäen juttu (Seitsemän uutiset 20.1.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme