Mainos

Presidentinvaalien äänestys alkoi laiskasti

Äänet saataneen laskettua iltakymmeneen mennessä.

Äänestäminen presidentinvaaleissa on alkanut aamulla vaihtelevasti. Vaalivirkailijat eri puolilta maata kertovat, että äänestäjiä on käynyt vaalipäivän ensimmäisinä tunteina odotettua vähemmän.

Helsingin Etelä-Haagan ja Alppilan äänestyspaikoilta kerrotaan, että äänestäjiä on käynyt toistaiseksi aika vähän eikä jonoja ole päässyt syntymään. Itä-Helsingin Kontulassa sen sijaan äänestyspaikalla on jopa normaalia vilkkaampaa, ja siellä ennakoitiin päästävän viime presidentinvaalien tasolle.

Itä- ja Keski-Suomessa äänestys alkoi yleisesti hieman viime vaaleja verkkaisemmin. Alkuvauhti enteilee pientä pudotusta lopulliseen äänestysprosenttiin edellisiin presidentinvaaleihin verrattuna. Parin ensimmäisen tunnin aikana uurnilla kävi alle kymmenen prosenttia äänioikeutetuista.

Äänestysalueiden välillä on kuitenkin suuria eroja. Jyväskylän Halssila ylitti aamupäivällä ennakkoäänien kanssa vasta 30 prosenttia. Samaan aikaan Joensuun keskikaupungin äänestyspaikalla lähenneltiin 50 prosenttia.

Äänestäjät lähtivät aamupäivällä liikkeellä tasaisena virtana. Aktiivisimpia olivat varttuneemmat kansalaiset, jotka äänestävät yleensä kaikissa vaaleissa.

Sää ei ainakaan ole estänyt lähtemästä vaaliuurnille. Ulkoilusää on ollut pääosin erinomainen, pilvipoutainen ja lämpötila nollan tuntumassa. Ainoa kielteinen puoli on kulkuväylien liukkaus.

Ikäihmiset virkeimpiä Tampereella

Iäkkäät äänestäjät ehtivät ensimmäisinä äänestyspaikoille Tampereella. Vaalilautakuntien puheenjohtajat ovat kuitenkin luottavaisia, eivätkä he usko nuorien nukkuvan koko vaalipäivän yli.

Tampereen keskustan tuntumassa Pyynikin ammattioppilaitoksen ovelle ehti muodostumaan jonoa ennen ovien avaamista. Puheenjohtaja Arja Eder kertoo, että ensimmäisenä äänestäminen on alueella jopa leikkimielisen kilpailun paikka.Aamuvirkku väki jonotti Ederin mukaan tyytyväisin mielin.

- Odottamani 101-vuotias nainenkin on jo ehtinyt käydä äänestämässä. Tarjoamme kaikille yli 100-vuotiaille kahvit ja leipomaani rahkapiirakkaa, Eder iloitsi.

Länsi-Tampereella Tesomalla puheenjohtaja Ilkka Rosendahl sanoo, että aamu on sujunut arvokkaan virallisen tunnelman vallitessa. Nuoret äänestäjät eivät olleet kymmeneen mennessä ehtineet Tesomajärven koululla sijaitsevalle äänestyspaikalle.

Hervannan kaupunginosassa sijaitsevalla Ahvenisjärven koululla osattiin aiempien vaalien perusteella odottaa pääasiassa varttuneempia äänestäjiä. Äänestysalueella asuu puheenjohtaja Jarmo Leinon mukaan harvakseltaan nuoria äänestäjiä. Äänestysalueella äänensä ehti antaa ennakkoon liki 40 prosenttia äänioikeutetuista.

- Kyllä nyt ollaan selvästi aiempia vaaleja virkeämpiä, Leino kommentoi.

Lapissa pakkasta ja poutaa

Lapin Enontekiön vilkkain äänestyspaikka on Hetan koulukeskus, jossa odotetaan käyvän äänestämässä reilut 200 kuntalaista. Presidentin vaalin kunniaksi saattaa Hetassa pilkistää myös aurinko reilun kuukauden kestäneen kaamoksen jälkeen.

- Pakkasta on kahdeksan astetta ja oikein hyvä sää noin vaalin kannalta, keskusvaalilautakunnan sihteeri Kari Vienola kertoi aamukymmeneltä.

Vienolan mukaan Hetan koulukeskuksessa oli käynyt ensimmäisen tunnin aikana äänestäjiä vasta viitisen kappaletta. Hetan äänestyspaikka on muuttunut edellisvuosista koulukeskuksen remontin vuoksi, mikä saattaa hämmentää osaa äänestäjistä.

Enontekiöllä on yhteensä 1906 äänioikeutettua, joista peräti 300 on ulkosuomalaisia. Ennakkoon kunnassa on äänestänyt vajaat 30 prosenttia, mikä on 4,5 prosenttia vähemmän kuin dellisissä vaaleissa. Äänestysinto näyttää siis muun Suomen tavoin laimealta.

Rovaniemeläiset lähtivät uurnille hyvästä säästä huolimatta poikkeuksellisen laiskasti.

- Näyttää niin hiljaiselle, ettei ole missään vaaleissa ole ollut vastaavaa. Uskomatonta suorastaan, keskusvaalilautakunnan sihteeri Pekka Lemmetty ihmettelee.

Lemmetty kertoi jopa tarkistaneensa, tuleeko televisiosta jotain urheilua, mutta sekään ei ollut kotiin jäämisen syynä.

Rovaniemellä oli lokakuussa kunnallisvaalit, joihin verrattuna presidentin vaalien äänestysinnostus näyttää Lemmetyn mukaan huomattavan hiljaiselta. Ennakkoon Rovaniemen vajaasta 46 000 äänioikeutetusta äänesti vajaat 40 prosenttia.

- Rovaniemellä on yleensä ennakkoon äänestetty yhtä paljon kuin vaalipäivänä. Jos sääntö toteutuu jälleen, täytyy illan suussa olla todella vilkasta.

Vuoden vaihteessa perustetussa Rovaniemen kaupungissa on yhteensä 38 äänestyspaikkaa.

Henkilöpaperit mukaan äänestyspaikalle

Presidentinvaaleissa voi äänestää iltakahdeksaan asti. Muutaman tunnin kuluttua vaalihuoneistojen sulkeutumisen jälkeen tiedetään, onko uusi presidentti valittu vai tarvitaanko vaalissa toinen kierros. Mikäli toiselle kierrokselle on tarvetta, järjestetään se kahden viikon kuluttua 29. tammikuuta.

Äänestäjän on voitava todistaa henkilöllisyytensä äänestyspaikalla. Esimerkiksi henkilöllisyystodistus, ajokortti tai passi on oltava mukana. Myös postitse tullut ilmoituskortti on hyvä olla mukana, välttämätön se ei kuitenkaan ole.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot