Mainos
Mainos

Presidentti Halonen painottaa YK:n roolia

Presidentti Halonen korostaa YK:n roolia kansainvälisessä rauhantyössä. Haloselle myönnettiin tänään Loviisan rauhanfoorumissa palkinto tunnustuksena työstä oikeudenmukaisuuden ja rauhan puolesta.

Presidentti Tarja Halonen sai Loviisan rauhanpalkinnon.

YK:n tukeminen ja vahvistaminen on tasavallan presidentin Tarja Halosen mukaan juuri nyt tärkeämpää kuin koskaan. Presidentti korostaa, että kansainvälisen yhteisön ehdottomasti tärkein ja universaalisin instituutio on Yhdistyneet Kansakunnat. Tasavallan presidentti puhui tänään rauhanfoorumissa Loviisassa vastaanottaessaan hänelle myönnettyä Loviisan rauhanpalkintoa.

Rauhaa on presidentti Halosen mukaan kuitenkin rakennettava myös alueellisesti ja paikallisesti. Tämän päivän tärkeimmät haasteet ovat hänen mukaansa Afrikassa, Lähi-idässä ja Etelä-Aasiassa. Eurooppa ja eurooppalaiset voivat tässä tarjota omat kokemuksensa käytettäväksi.

-Kaksi maailmasotaa sai alkunsa Euroopasta, mutta tänään eurooppalaiset ovat kyenneet parantamaan haavansa ja kaatamaan myös kylmän sodan muurit yhteistyön ja yhdentymisen tieltä. Etyk ja sen seuraaja Etyj, Euroopan neuvosto ja Euroopan unioni lukuisten muiden yhteistyöfoorumien ohella tarjoavat mallin siitä, kuinka on mahdollista siirtyä vuosisataisista vihollisuuksista arkipäivän yhteistyöhön, Halonen sanoi.

Suomi välittäjänä konflikteissa


Presidentti Halonen käsitteli puheessaan myös mm. Suomen liittoutumattomuutta, suomalaisille osoitettua kansainvälistä luottamusta ja rauhanliikkeen asemaa konfliktien ehkäisyssä. Sotilaallisesti liittoutumattomana valtiona Suomi on presidentti Halosen mukaan kyennyt toimimaan konfliktitilanteissa, joissa tarvitaan alueellista tuntemusta olematta kuitenkaan millään lailla osapuoli.

-Kulloinkin valittavan henkilön uskottavuuteen tarvitaan siis sekä hänen omaa persoonallista kykyään että taustayhteisön pitkäjänteistä ja johdonmukaista ulkopoliittista työtä, summasi presidentti.

Presidentti Halonen mainitsi tuoreimman esimerkin suomalaisille osoitetusta luottamuksesta olevan YK:n pääsihteeri Kofi Annanin päätöksen nimittää Harri Holkeri erityisedustajakseen Kosovossa. Holkerin tehtävä YK:n väliaikaishallinnon UNMIKin johtajana voidaan presidentti Halosen mukaan nähdä myös osana Suomen vuosia jatkunutta sitoutumista rauhanturvaamiseen ja jälleenrakentamiseen koko Länsi-Balkanin alueella.

Rauhanliikkeen haasteeksi presidentti Halonen näki tulevaisuuden kehityksen tarkastelun pitkällä aikavälillä. Rauhanliikkeen haasteena on myös katsoa maapalloa kokonaisuutena, esittää vaihtoehtoisia toimintamalleja, muistuttaa konfliktien ennaltaehkäisystä ja siitä, miten voi rakentaa vakautta ilman, että se perustuu pelotteeseen tai muiden hyväksikäyttöön.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme