Mainos
Mainos

Presidentti Halonen tuomitsee Venäjän toimet Georgiassa

Presidentti Tarja Halonen on tuominnut Venäjän aseidenkäytön Georgiassa sekä päätöksen tunnustaa Etelä-Ossetia ja Abhasia.

Halonen selvitti näkemyksiään Kaukasian tapahtumien aiheuttamasta tilanteesta tänään Tukholman-vierailullaan.

- Me tuomitsemme Venäjän tunnustamispäätöksen. Olemme asiassa samoilla linjoilla kuin Ruotsikin, mutta Ruotsi käyttää perinteisesti vain värikkäämpää kieltä, presidentti Halonen totesi Tukholmassa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.

Halonen selvitti myös, miksi hän ei tuominnut Venäjän tunnustamispäätöstä jo eilen.

- Sain tietää Venäjän aikeista aamupäivällä kello yhdentoista aikaan, ja keskustelin asiasta heti pääministeri Vanhasen ja ulkoministeri Stubbin kanssa. Sovimme, että tuemme EU:n kantaa ja ulkoministeri valmistelee Etyjin kannanoton, Halonen totesi.

- Suomi on Etyjin puheenjohtajamaana pyrkinyt toimimaan niin, että tulitauko pitää, humanitaarista apua saadaan paikalle ja että osapuolet palaavat tilanteeseen, joka vallitsi ennen elokuun 8. päivää, presidentti Halonen selvitteli Suomen poliittisen johdon kantoja.

Halonen lisäsi, että Kiinan-matkan takia presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan yhteydenotot on tehty poikkeuksellisesti kirjallisesti. Seuraava kokous on perjantaina.

- Suomi on ulko- ja turvallisuuspoliittisissa arvioinneissaan ottanut huomioon aseellisten konfliktien mahdollisuuden. Silti Kaukasian tapahtumat vaikuttavat Suomeen, ja tilannetta täytyy pohtia ulko- ja turvallisuuspolitiikassamme. Eikä näissä keskusteluissa voida sulkea pois aseellista konfliktia omalla alueellamme, presidentti Halonen totesi.

Presidentti arveli myös, että tilanne ruokkii yhtä lailla Nato-jäsenyyttä vastustavia kuin puolustaviakin kantoja.

Halonen otti kantaa Tukholmassa myös jalkaväkimiinoihin ja rypälepommeihin, jotka ovat Georgian tilanteen vuoksi nousseet uudelleen esille.

- Tässä täytyy kysyä, mitkä ovat vaihtoehtoja. Vaihtoehdot ovat vähissä ja kalliita, presidentti Halonen huomautti.

Maailman luonnonsäätiön WWF:n myönsi tänään presidentille Itämeri-palkinnon. Itämeren johtajuuspalkinnon luovutti iltapäivällä Ruotsin kruununprinsessa Victoria.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme