Mainos
Mainos

Presidentti jatkaa Afganistan-päätöksen arvostelua

Presidentti Tarja Halosen mukaan lisäjoukkojen kotiuttaminen Afganistanista ja tietokatkos käsitellään ulko-ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa.

- Olemme puhuneet pääministerin kanssa ja kyllä me keskustellaan tästä asiasta heti, kun se on mahdollista.

Halonen kommentoi asiasta syntynyttä kohua Syyrian Golanilla tutustuessaan rauhanturvaajien toimintaan. Halosen mielestä kyseessä ei ole vain tietokatkos, vaan kyse on myös tehtävien jaosta ja järjestelmästä.

- Vaikka presidentti ja ulkoministeri eivät ole mukana teknisessä puolessa, meidät täytyy pitää informoituna, presidentti moittii.

Presidentti arvosteli jo melko suorin sanoin puolustusministeri Jyri Häkämiehen toimintaa. Halosen mukaan Naton tai YK:n kanssa neuvoteltaessa tuntuu helposti, että asiasta ollaan myös päättämässä. Halonen korostaa myös omaa asemaansa.

- Suomalainen rauhanturvaaja lähtee viime kädessä presidentin antamalla luvalla, koska ne ovat suomalaisia sotilaita, jotka ovat kansainvälisissä tehtävissä.

Halonen haluaa selvittää, miten muuttunut kansainvälinen maailma asettaa lisävaatimuksia poliittisten päätösten jälkeisissä teknisissä päätöksissä. Halosen mukaan rauhanturvaaminen Afganistanissa vaalien ajan tarkoittaa myös vaalien jälkeistä aikaa, mikä jäi nyt hoitamatta.

- Saattaahan olla, että vaalien tulos sinänsä aiheuttaa levottomuutta.

Halosen mielestä Afganistan-aiheen uutisointi on ollut tarpeen.

- Ei ole tavanomaista, että tälläistä sattuu.

Halonen laski aamupäivällä seppeleen Golanilla menehtyneiden seitsemän suomalaisen rauhanturvaajan muistolaatalle. Sen jälkeen presidentti seurueineen tutustui rauhanturvaajien toimintaan alueella. Operaation komentajana toimii tällä hetkellä itävaltalainen kenraalimajuri Wolfgang Jilke.

Presidentti palaa takaisin Suomeen myöhään tänä iltana.

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme