Mainos
Mainos

Presidentti jyräsi hallituksen - Viljanen kansliapäälliköksi

Ritva Viljanen jatkaa sisäministeriön virkamiesjohdossa. Tasavallan presidentti nimitti hänet tänään kansliapäällikön virkaan seuraavalle viisivuotiskaudelle vastoin valtioneuvoston kantaa.

Hallitus oli esittänyt yksimielisesti sisäministeriön kansliapäällikön virkaan Ilkka Laitista, mutta presidentti Tarja Halonen torjui nimitysesityksen toistamiseen.

Presidentin kanslian tiedotteen mukaan presidentti teki päätöksensä tutustuttuaan huolellisesti virantäyttöasiakirjoihin ja keskusteltuaan asiasta esittelevän ministerin ja pääministerin kanssa.

Halosen mukaan nimitysasiakirjat osoittavat Ritva Viljasen koulutukseltaan, kokemukseltaan, osaamiseltaan ja taidoiltaan ansioituneimmaksi hakijaksi. Lisäksi hän on toiminut sisäasiainministeriön kansliapäällikkönä viisi vuotta hoitaen tehtäväänsä moitteettomasti. Hänellä katsotaan siten olevan kiistattomat edellytykset viran ansiokkaaseen hoitamiseen myös toisena viisivuotiskautena.

Aiemmin presidentti Halonen on noudattanut periaatetta ratkaista asiat valtioneuvoston esittämällä tavalla, jos esitys on yksimielinen. Viime viikolla hän palautti valtioneuvoston esityksen uuteen käsittelyyn.

Tasavallan presidentin lausuma:

Perustuslain mukaan yleiset virantäytön kriteerit ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Valtion ylimmältä virkamiesjohdolta vaaditaan enenevässä määrin poikkihallinnollista ja laaja-alaista näkemystä koko valtioneuvoston toiminnasta. Kansliapäällikön tehtävässä painottuvat ansiot monipuolisissa ja vaativissa johtamistehtävissä. Erityistä merkitystä on kokemuksella, joka liittyy valtioneuvoston ja sen ministeriöiden päätöksentekomenettelyihin ja ministeriön johtotehtäviin. Erityisen vahvaksi ansioituneisuudeksi voidaan tällaisista johtotehtävistä lukea ministeriöiden kansliapäällikön, osastopäällikön, apulaisosastopäällikön, hallinnonalan virastonpäällikön tai niitä vastaavan tasoisten johtotehtävien hoitamista, sitä kautta osallistumista ministeriön johtoryhmä-, tulosohjaus- tai tulosjohtamistyöskentelyyn.

Sisäasiainministeriön tehtäväkenttä on muuttunut. Koko muutoksen ajan kansliapäällikkönä on ollut Ritva Viljanen ja hän on virkakautensa ajan ollut tekemisessä raja- ja muiden turvallisuusasioiden kanssa. Perusteellisen harkinnan jälkeen olen päätynyt siihen, että kansliapäällikkö, VTM, OTK Ritva Viljasella on sellainen koulutus, kokemus, osaaminen ja taito, joiden perusteella hänellä on parhaat edellytykset toimia menestyksellisesti sisäasiainministeriön kansliapäällikkönä. Hän on toiminut tässä tehtävässä viisi vuotta ja hoitanut tehtävänsä moitteettomasti ja ansiokkaasti. Viljanen on hakijoista ansioitunein eikä ole esitetty sellaista syytä, miksi häntä ei nimitettäisi toiselle viisivuotiskaudelle.

(MTV3)

Politiikan toimituksen esimiehen Timo Haapalan blogi:

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme