Mainos
Mainos

Presidentti Niinistö ja Paul Auster vetivät suuryleisön Akateemiseen – onko "amerikkalainen unelma" totta vai ei?

Presidentti Sauli Niinistö ja amerikkalaiskirjailija Paul Auster vetivät Akateemisen Kirjakaupan tupaten täyteen, kun he keskustelivat kirjakaupan kohtaamispaikalla.

Auster kuvaa vastikään suomeksi ilmestyneessä 4321-kirjassaan 1960-luvun opiskelijaprotesteja ja väkivaltaisuuksia.

Niinistö kysyi Austerilta, onko kuuluisa "amerikkalainen unelma" totta vai ei. Auster vastasi, että kyseessä on myytti, johon Yhdysvalloissa mielellään uskotaan.

 MTV Uutiset haastetteli Paul Austeria. Lue haastattelu tästä.

– Kukaan ei välitä niistä, jotka syntyvät Yhdysvalloissa köyhiksi. Yhdysvaltojen yhteiskunta on aika julma. Monien mielestä hallituksen ei pidä mitenkään osallistua ihmisten auttamiseen, Auster sanoi.

– Minusta on järjetöntä sanoa, että emme ole riippuvaisia toisistamme, Auster sanoi ja keräsi yleisöltä lämpimät suosionosoitukset.

Keskustelussa vastakkainasettelu

Auster ja Niinistö keskustelivat myös Yhdysvalloissa vellovasta keskustelusta ja vastakkainasettelusta, joka koskee sisällissodan muistoa ja muistomerkkejä.

Austerin mukaan orjuuden ongelmaa ja muistoa ei ole koskaan käsitelty kunnolla Yhdysvalloissa. Austerin mielestä tilanne on vaarallinen, kun maan presidentti kannustaa ja tukee etelävaltioiden lippua heiluttavia uusnatseja.

– Minulle etelävaltioiden lippu on sama kuin hakaristi.

Auster sai Niinistön nauramaan toteamalla, ettei hän halua edes lausua presidentti Donald Trumpin nimeä.

– Me sanomme vain numero 45.

– Minä olen numero 12, vastasi Niinistö.

– Se on paljon mukavampi numero, Auster kuittasi. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme