Mainos
Mainos

Presidentti Niinistö: Viro pyysi tukea agentti Kohverin vapauttamiseen

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoo MTV:n Uutisextra-ohjelmassa, että Viro pyysi Suomelta apua agentti Eston Kohverin vapauttamiseen Venäjältä.

Viro vaihtoi Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n viime vuonna sieppaaman virolaispoliisin Eston Kohverin maanpetoksesta tuomittuun turvallisuuspoliisi Aleksei Dresseniin viikko sitten 26.9.2015.

Myös presidentti Sauli Niinistö puuttui asiaan.

–Virolaiset pyysivät siihen tukea. Vierailin presidentti Vladimir Putinin luona kesäkuussa ja asiasta kyllä puhuttiin.

Kohver pidätettiin syyskuussa 2014, kun hän oli hankkimassa aineistoa Viron rajat ylittävän rikollisuuden tutkimukseen. Hän oli tapaamassa FSB:ssä työskentelevää lähdettään Kaakkois-Viron ja Venäjän välisellä rajalla, kun hänet Viron mukaan pakotettiin aseella uhkaamalla Venäjän puolelle. Sieppausta edelsi savupommin räjäytys ja radiotaajuuksien häirintä.

Kohver tuomittiin elokuussa 2015 pihkovalaisessa oikeusistuimessa Venäjällä 15 vuoden vankeuteen vakoilusta, laittomasta rajan ylityksestä ja aseen hallussapidosta.

Venäjä ja Viro vaihtoivat vankeja juuri ennen presidentti Vladimir Putinin matkaa New Yorkiin YK:n yleiskokoukseen. Sisäministeri Hanno Pevkur kertoi, että vankienvaihdon edellytyksenä olivat molempien maiden presidenttien allekirjoittamat armahdukset. Neuvotteluihin lähdettiin Viron aloitteesta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme